image

Artikel

Økosystemer

Et økosystem er et lukket system, som kan være så lille eller så stort, som man kan forestille sig. En spand vand udvikler sig over tid til et lille økosystem, og Jorden er i sig selv et stort økosystem.

Det er vigtigt at forstå økosystemer, da alt liv opstår i dem. Et økosystem er både meget modstandsdygtigt og meget skrøbeligt.

Selv små ændringer kan nogle gange få et økosystem til at kollapse. Biodiversitet refererer til mængden af liv og måles ud fra antallet af arter af planter og dyr. Mængden af planter og dyr kaldes biomasse.

I havet findes der mange forskellige økosystemer, der alle udgør en del af det store økosystem, som er havet. 97% af verdens vand er i havet. Økosystemerne i havet begynder med abiotiske faktorer, som skal være til stede i et niveau, hvor liv kan opstå. Når dette sker, opstår det første liv ved, at solens stråler rammer overfladen af havet og sætter gang i planteplankton samt får planterne på havbunden til at vokse.

Planteplanktonet danner fødegrundlag for mange dyr, herunder muslinger, og udgør også fødegrundlaget for dyreplankton, der igen er fødegrundlag for større dyr. Denne kæde fortsætter, hvor mindre dyr bliver spist af større dyr, indtil mennesket befinder sig på toppen.

Derfor har vi et stort ansvar. Vi kan høste fra havets økosystemer, men jo bedre økosystemerne trives, jo mere kan vi høste. Derfor er det vigtigt at beskytte økosystemerne, og den bedste måde at gøre det på er ved at vælge fisk, der er fanget på den mest skånsomme måde.

Skånsomme fiskerier har mindre påvirkning på økosystemet på havbunden, hvilket er afgørende for de dyr, der lever der. Tang og sten danner strukturer og gemmesteder for fisk og andre dyr og kan betragtes som skove på havets bund. Ålegræsbælter, der findes ved vores kyster, er som børnehaver for fiskeyngel og har desuden et stort potentiale for at lagre CO2. Når man fisker med bundslæbende fiskemetoder, har det en negativ indvirkning på bunden af havet.

I gamle dage sammenlignede man det med at pløje marken, når man trawlede. Men der er ikke mange dyr, der lever på en pløjemarker ud over fugle. Det samme sker i havet, når man fisker med bundslæbende redskaber. Der er ikke så mange forskellige dyr og planter, og biodiversiteten bliver derfor smallere på samme måde som på land.

Det er vigtigt, at vi passer på vores økosystemer og respekterer havet. Når vi gør det, skaber vi mere liv, og når der er mere liv, er der også flere fisk, der kan høstes fra økosystemet.

Muslinger og tang er regenerative fødevarer, hvilket betyder, at de forbedrer havmiljøet, mens de vokser. Muslinger filtrerer vandet for plankton, hvilket hjælper med at fjerne plankton fra vandet, så sollyset kan nå længere ned i vandet. Her lever nogle af de fastsiddende makroalger (tang), som har brug for sollys til at udføre fotosyntese. På den måde hjælper tang og muslinger med at fjerne overskydende næringsstoffer fra havet, primært fra udledninger fra landbrug og byer.

Muslinger og tang udgør en vigtig del af økosystemets bund. Det er derfor en god ide at spise mest af dyrene og planterne fra bunden af økosystemet. Hver gang en fisk spiser en mindre fisk, sker der et energitab, der skal opvejes af økosystemet. I vores hjemlige farvande er tunen den største prædator ud over mennesket. For at lave et kg tun kræves der f.eks. 200 kg planteplankton, hvis man ser på udgiften for hele økosystemet.

Et eksempel på et stærkt økosystem findes i Øresund, hvor det tydeligt viser, hvad der sker, når man fisker med respekt for havet. I Øresund har man ikke fisket med bundslæbende redskaber siden 1930'erne, da det dengang blev forbudt på grund af den intense skibstrafik.

I dag er Øresund et af de bedste eksempler på, hvordan en havbund bør se ud. Der er mange anemoner, der ligner koraller, og der er et rigt plante- og dyreliv med bred biodiversitet og stor biomasse. Dette sker på trods af, at der ligger to store byer ud til Øresund, der udleder store mængder næringsstoffer.

Torskebestanden i Øresund er 100 gange så produktiv som torskebestanden i Kattegat, og torskebestanden i Øresund bidrager også med 46% af alle torskelarverne i Kattegat. Et stærkt økosystem bidrager positivt til andre økosystemer!

Det er vigtigt, at vi passer på vores økosystemer og respekterer havet. Når vi gør det, skaber vi mere liv, og når der er mere liv, er der også flere fisk, der kan høstes fra økosystemet.

Tags