image

Artikel

Gødning og økologisk planteavl

Brugen af gødning i økologisk planteavl er et afgørende element i at opretholde jordens frugtbarhed og sikre en sund vækst af afgrøderne uden at ty til kunstige kemikalier. I modsætning til konventionelt landbrug, der ofte benytter syntetiske gødninger, sigter økologisk landbrug mod at opretholde et naturligt og bæredygtigt økosystem.

I økologisk planteavl er anvendelsen af organisk gødning fra de økologiske landbrugsdyr en vigtig praksis. Organisk gødning er en naturlig kilde til næringsstoffer, der forbedrer jordstrukturen og er med til at give gode betingelser for vækst af de afgrøder, som dyrkes på marken.

Derudover anvendes grøngødning i økologisk planteavl. Grøngødning er dyrkning af bestemte planter, såsom kløver eller lupin, der har evnen til at binde kvælstof fra luften og tilføre det til jorden gennem deres rødder.

Brugen af gødning i økologisk planteavl er dog ikke blot et spørgsmål om at tilføre næringsstoffer til jorden. Det handler også om at opretholde et balanceret og mangfoldigt økosystem. Økologiske landmænd fokuserer på at fremme jordens sundhed og biodiversitet ved at skabe et miljø, hvor nyttige organismer som jordbakterier, orme og insekter kan trives.

Gennem en forsigtig og afbalanceret brug af organisk gødning og grøngødning kan økologiske landmænd opretholde en produktion, der respekterer og styrker naturens processer. Ved at prioritere jordens sundhed og biodiversitet er økologisk planteavl en metode, der gavner både afgrøderne og miljøet.

Fotocredit: Fra Greb til Gaffel L&F

Tags