Skånsom fangstmetode
Den mest udbredte skånsomme fiskemetode i Danmark er garnfiskeri.
Garnfiskeriet er ganske simpelt og består af en række garn, som er et net med masker, der er tilpasset til den type fisk, man gerne vil fange. Garnet har en flydende line øverst og en synkende linje nederst, hvilket får garnet til at stå udspændt i vandet. Enden af garnet er fastgjort til et anker, og ankeret sidder på en line, der fører op til en markering, der viser, hvor garnet står. Garnet placeres på bunden og fanger de fisk, der svømmer ind i det. Man kan fange stort set alle fiskearter i garn, og kvaliteten af fangsten afhænger meget af, hvor lang tid fisken sidder i garnet.
En af udfordringerne ved garnfiskeri opstår, hvis fiskene dør, mens de sidder i garnet. Det kaldes "vanddød", hvor vandet trænger ind i kødet og opløser det. Hvis garnet hales ind, mens fisken stadig er i live, er det muligt at genudsætte alle fisk igen, hvis de ikke skal fanges. Dog er der landingspåbud for garnfiskeri. Det betyder, at garnfiskere skal tage alle kvoterede fisk med i land, medmindre de er omfattet af en undtagelse. Det gælder f.eks. ikke for skrubber.
Heldigvis fanges der meget få fisk under mindstemålet, og oftest slet ingen, så undermålsfisk udgør et meget lille problem i garnfiskeriet. En anden udfordring er, at der ofte fanges havpattedyr og fugle i garnene. Hverken havpattedyr eller fugle kan trække vejret under vandet, og derfor dør de i garnene.
Der arbejdes kontinuerligt på at implementere teknologi, der kan skræmme havpattedyrene væk fra garnene, og det er en af løsningerne på problemet. Derudover arbejdes der også, blandt andet i Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, på andre måder at minimere bifangsten, f.eks. ved at modificere garnene.
Trods disse udfordringer er garnfiskeri en af de mest skånsomme fiskerimetoder, vi har, og som også har en lav CO2-emission.