image

Artikel

Snurrevod

Skånsom fangstmetode 

Snurrevod eller "ankret snurrevod" er en ret anderledes fisketeknik. Et vod er et net, der er formet som en pose. Denne pose fastgøres midt imellem to tove, der hver er 3-4 kilometer lange.

Fangsten foregår på følgende måde: Et anker placeres på havbunden, hvor enden af det første tov fastgøres. Herefter sejler båden i en halvcirkel, mens tovet lægges ud og synker ned på havbunden. Derefter lægges vodposen på havbunden, og båden sejler nu det andet tov ud i en halvcirkel og vender tilbage til ankret, så tovene nu omkranser et areal på eksempelvis 4 km².

Tilbage ved udgangspunktet lægges båden for anker, og de to tove hives langsomt ind, mens båden selv ligger stille. Tovene hives ind med et såkaldt 'vodspil'. Når tovet hives ind, bevæger de to tove nede på havbunden sig sidelæns ind mod midten af det omkransede areal. Vodspillet får tovene til at smælde rytmisk igen og igen, og denne lyd og vibrationen forplanter sig i tovene ned til sandbunden. Lyde, vibrationer og tovenes bevægelse hen over sandbunden jager fiskene, der ligger i sandet, væk fra tovene og ind mod centrum af arealet. Til sidst er en stor mængde fisk samlet mellem tovene foran vodposen.

Mens vodposen trækkes det sidste stykke hen til båden, samler voddet flest muligt af de fisk, som er svømmet ind foran voddet, sammen i posen. Det betyder, at fisken kun er i voddet i maksimalt 30 minutter, før de sprællevende og uskadt hales ombord på båden. Fiskene mister så lidt af deres beskyttende slimlag, at den uønskede bifangst kan sættes ud igen, og fisken kan leve videre. Derfor er en del snurrevodsfiskerier også undtaget fra det ellers påbudte udsmidsforbud.

Selvom snurrevods-fiskeri foregår på et relativt stort område, er påvirkningen af havbunden meget lille, da fisken jages audiovisuelt med lyd, vibrationer og synet af tovene – uden at grave i bunden.

Snurrevodsfiskeri kan kun udøves på områder uden stenrev, da det kræver en jævn grus-, ler- og sandbund, hvor tovene ikke kan komme til at hænge fast i sten.

Brændstofforbruget i fiskeri med snurrevod er meget lavt sammenlignet med bundtrawls-fiskeri. Årsagen er, at båden ikke skal slæbe vodposen fremad i vandet med sine propeller, men at båden ligger for anker, mens vodposen hives ind. Derfor bruges der kun lidt brændstof på at holde det nødvendige tryk i hydraulikken, som driver spillet og trækker vodposen ind.

Tags