image

Artikel

Økologiske Geder

Der er en række regler, som økologiske landmænd skal overholde for at kunne kalde deres geder økologiske.

Først og fremmest er geder naturlige græssere, og derfor skal økologiske geder have adgang til frisk græs, der ikke er blevet behandlet med kemiske sprøjtemidler eller kunstgødning. Det er vigtigt at sikre, at der er tilstrækkeligt græsareal til rådighed for gederne, så de kan bevæge sig frit og udføre deres naturligt adfærd. Der skal være plads og egnede faciliteter til at imødekomme deres behov, herunder beskyttelse mod vejret og mulighed for at hvile og søge skygge.

I det omfang græsfoderet suppleres skal det være økologisk og opfylde dyrenes næringsmæssige behov. Desuden er det vigtigt at undgå brugen af genetisk modificerede organismer (GMO'er) i foderet til økologiske geder.

Hvis økologiske geder bliver syge, skal de behandles med naturlige og ikke-kemiske metoder. Brugen af antibiotika og syntetiske lægemidler bør begrænses og kun anvendes som en sidste udvej, hvis dyret er i fare for at lide unødigt. Forebyggende brug af antibiotika er ikke tilladt.

Når økologiske geder håndteres eller transporteres, skal det gøres med forsigtighed og omsorg for dyrenes trivsel. Stressende situationer skal undgås, og transporttiden skal minimeres.

Bedrifter med økologiske geder bliver kontrolleret af økologiske certificeringsorganer, der sikrer, at reglerne for økologisk dyrehold overholdes, og at dyrenes velfærd prioriteres.

Tags