image

Artikel

Pesticider i økologisk planteavl

Økologi = ingen sprøjtemidler. Sådan lyder den gængse opfattelse, men økologisk frugt og grønt kan godt blive sprøjtet. Det sker dog kun med midler, der også kan findes i naturen, i planterne selv eller anvendt i fødevarer.

Økologien tillader nemlig nogle naturlige pesticider. De må kun bruges til at bekæmpe eller forebygge skadedyr og svampeangreb. Ingen af disse naturlige pesticider er ukrudtsmidler, som sprøjtes bredt ud over marker. De naturlige pesticider anvendes især til højværdiafgrøder, og samlet set bruges de på under én procent af det økologiske areal herhjemme.

Fælles for de naturlige midler er, at de ikke er syntetiske. Der er heller ingen ukrudtsmidler iblandt, men kun midler til at bekæmpe/forebygge skadedyr og svampeangreb. Det er blandt andet en række såkaldte basisstoffer, som enten allerede findes naturligt i planten, ikke kommer i kontakt med den spiselige del af planten, alene har en mekanisk funktion eller som i forvejen er godkendt som fødevare. Fx er skummetmælk og natron (bagepulver) på listen over naturlige midler. Listen omfatter også biologisk bekæmpelse med rovinsekter, virus eller bakterier, som angriber specifikke skadedyr, og endelig er der udtræk af forskellige planter, som virker mere bredt og i øvrigt anvendes i meget lille udstrækning.

Derfor er der heller ikke rester af syntetiske pesticider i økologisk frugt og grønt, mens der ifølge Fødevarestyrelsens pesticidrapport  i gennemsnit er rester af sprøjtegifte i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager. 

Tags