image

Artikel

Økologi

HVAD ER ØKOLOGI?

Du ved allerede, at Ø-mærket er din garanti for, at du får et økologisk produkt, som er kontrolleret og blåstemplet af myndighederne. Men ved du også, at der ligger mere end et mærke og en kontrol bag økologien?

Ordet økologi er egentlig græsk og betyder ”læren om naturens husholdning”, og det er lige netop det, det er. Økologisk produktion er baseret på det levende og naturlige i en stadig mere globaliseret verden, som vokser og forandres. Økologien følger med og står stærkt rodfæstet i sin grundlov, der udgøres af de fire økologiske principper: sundhed, retfærdighed, omsorg og balance.

Det er af forandring og udvikling, at principperne udspringer. Fra at være en relativ lille og eksklusiv bevægelse, som opstod i slutningen af 1800-tallet, blev økologien mere udbredt op gennem 1970’erne og 1980’erne. Samtidig gennemgik landbrugserhvervet og andre dele af fødevareerhvervene en udvikling, der indebar anvendelse af øget brug af sprøjtegifte, genmanipulation og tilsætningsstoffer. Det var en brydningstid, og med principperne ved hånden sikrede økologien fastholdelse af den naturlige vej.

Økologien er blevet mere og mere populær de seneste 20 år og har nu en samlet markedsandel i Danmark på cirka 13 procent - den højeste i verden. Danskerne har altså for længst fået øjnene op for, at de økologiske dyrkningsmetoder gavner både natur og mennesker.

Økologi er altså en helhedstankegang, hvor madens rejse fra jord til bord er nøje gennemtænkt, og hvor landmanden bestræber sig på at skabe et naturligt kredsløb, hvor tidens buzzwords bæredygtighed, miljø og klima også står helt centralt. Det ligger i økologiens dna.

Den dna indebærer også, at det økologiske landbrug holder fast i ikke at sprøjte markerne med syntetiske pesticider, som kan forurene jorden og grundvandet. I stedet anvendes metoder som sædskifte og naturlig gødning, som giver næring til planterne og opretholder jordens frugtbarhed.

Økologiske fødevarer er altså lig med færre kemikalier i kosten, skånsom behandling af miljøet, mere liv i marken og højere biodiversitet. Derudover er økologi godt for dyrevelfærden, da økologien stiller krav til, at dyr skal have mulighed for at udfolde deres naturlige adfærd og have adgang til græs og frisk luft. Det betyder blandt andet, at dyr ikke skal holdes på for små arealer.

Ø-mærkede produkter er derfor meget mere end blot den rene madoplevelse. De rimer også på rent drikkevand, højere biodiversitet, dyrevelfærd samt omtanke for miljø og klima. 

Tags