Pighvar (Scophthalmus maximus)
Sæson: April-August
Fanges primært med: Traditionelt snurrevod, garn, og trawl.
Pighvar er vores største danske fladfisk, hvis man regner de helleflyndere fra der findes på ydergrænserne til de danske fiskeområder. I 2023 er den største danske pighvar landet på 13,5 kg. Det er en stor basse! De fleste fisk i den størrelse, ser vi kun når de er på gydefærd, og de er allesammen damer. Mændene er langt mindre. Kroppen er bygget til noget andet. Sidste år var vi så heldige at få en han pighvar hjem der vejede 2,3 kg. Den smagte vanvittig godt! Vi ved ikke hvor gammel den har været, men en han pighvar i den størrelse passer vist meget godt til en hun pighvar på 10 kg.
Hun pighvarren er bygget til at bære rognen, og når man fanger pighvar, så fanges de ofte i det fiskerne kalder familier. Der sidder ofte en enkelt stor hun med en flok mindre hanner ved siden af. De er nok ikke i familie, men er blevet fanget i mens de har været i gang med elskovsakten. En drægtig dame forfulgt af fire til fem brunstige mænd.
Hun pighvarren bliver kønsmoden efter 4-6 år og gyder henover sommeren 8-10 millioner æg, der klækkes efter cirka seks dage. Larven har øjne, der sidder på hver side af hovedet, men i løbet af metamorforsen flytter venstre øje over på højre side af hovedet, hvorpå pighvarren svømmer på siden som de andre fladfisk.
Den største danske pighvar fanget til dato er dog noget større end de 13,5 kg, hvor stor findes der ikke noget svar på, men vi har tidligere haft en fisk på 14,7 kg i køleboksen på Fiskerikajen! ifølge DTU Aqua har pighvarren en potentiel max størrelse på mere end 1 m og ca 25kg!
Pighvar er jo kongen. Arrrh den er jo ikke god bare fordi den er royal. Lad os sige at pighvar er forfisk. Glem det. Pighvarren er kongen inden for de danske fisk og forfisk for velsmag inden for fiskene. Sådan er det bare.
Og hvordan er det så egentlig det er med den pighvar, og hvad er det ved pighvarren, der gør den til så fantastisk en spisefisk? Jo, pighvarren er den næststørste fladfisk i vores vande, kun overgået af helleflynderen. Den har en næsten cirkelrund form, hvis man ikke tager halen med.
Den har en stor mund og er en mester i camouflage. Der er mange tidlige beretninger om pighvar på 30 og 50 kg, men da disse observationer ligger langt tilbage, så er der en relativt stor sandsynlighed for, at der kan være helleflyndere, der har været tale om. Pighvarens maximum størrelse vil være omkring 25 kg, men de største pighvar fanget indenfor de sidste årtier har været omkring 15 kg.
I foråret begynder pighvarren at indfinde sig på deres ynglepladser, og det kan være helt inde på det lave vand helt ned til 20 cm. De spiser dog stadig i denne periode. Og pighvaren er en fiskespiser, der overlader langsomme byttedyr som orm og muslinger til de mindre fladfisk. Den spiser alle fisk, der kan passe ind i dens store gab, men særligt tobis er dens yndlingsmad. Den skønne tobis som kaldes sandeel på engelsk lever nedgravet i sandbunden de meste af dagen men kommer op ved solopgang og solnedgang. Der er en rimelig tydelig sammenhæng med tobis bestanden og pighvar bestanden i Nordsøen. I 90'erne bedrev danske fiskere et fuldstændig vanvittigt fiskeri efter tobis på Doggerbanke og det lykkedes dem faktisk at få tobisbestanden til at kollapse. En helt utrolig tåbelig bedrift. Efterfølgende faldt pighvarbestanden betydeligt og omkring år 2000 var den samlede landing af pighvar nede på 5.000 ton. Heldigvis kom tobiserne tilbage igen, dog ikke i de samme mængder som før, og op gennem 0’erne steg landingerne igen til 10.000-12.000 ton. Bestanden virker til at være stabiliseret her omkring og det skal vi være glade for.