image

Artikel

Økologiske Får og Lam

Økologiske får og lam er underlagt strenge regler og retningslinjer for at sikre, at de opdrættes og plejes på en bæredygtig og naturlig måde. Reglerne er designet til at sikre dyrenes velfærd og miljøets beskyttelse.

Først og fremmest skal økologiske får og lam fodres med økologisk certificeret foder. Det kan være økologisk dyrket græs og urter. Foderet skal være fri for kunstige tilsætningsstoffer, pesticider og genetisk modificerede organismer (GMO'er).

Derfor skal økologiske får og lam også have adgang til friluftsliv og udendørs græsning. De skal have adgang til græsmarker, hvor de kan bevæge sig frit og finde naturlig føde, og så skal de have plads og mulighed for at udfolde deres naturlige adfærdsmønstre.

Brugen af antibiotika og medicin til økologiske får og lam er begrænset. Forebyggende antibiotikabehandling er ikke tilladt, medmindre dyrenes helbred er i fare. Økologiske opdrættere skal først og fremmest benytte forebyggende metoder som god hygiejne, sundt foder og passende levevilkår for at opretholde dyrenes sundhed.

Økologiske opdrættere skal derfor også have en proaktiv tilgang til sygdomsforebyggelse. Det indebærer overvågning af dyrenes helbred, tidlig identifikation af sygdomssymptomer og passende behandling. Forebyggelse og behandling skal primært baseres på naturlige metoder og lægemidler, der er tilladt i økologisk produktion.

For at sikre så rent kød som muligt skal får og lam holdes i områder, hvor der ikke er anvendt kemiske pesticider eller kunstgødning. Det gælder både for græsningsområder og opholdssteder. 

Økologiske får- og lammebedrifter skal opfylde de specifikke krav og standarder for økologisk drift og er underlagt regelmæssige inspektioner og certificering. Certificeringen sikrer, at opdrætterne overholder de fastsatte regler og lever op til de høje standarder for økologisk produktion.

Tags