image

Artikel

De økologiske principper

De fire økologiske principper er udviklet af den internationale økologiske paraplyorganisation IFOAM. Principperne er et globalt fundament for hele den økologiske bevægelse og en retning, der skal sikre, at økologiske fødevarer bliver udviklet og produceret med rødder i det økologiske tankesæt.

Principperne er et udtryk for det bidrag, som økologien har til måden, vi forvalter naturens ressourcer og til hvordan, vi så skånsomt som muligt dyrker, forarbejder, forbruger og spiser.

De fire principper er:

Sundhedsprincippet: Økologien skal sikre den enkeltes, samfundets og klodens sundhed. Frugtbar jord, rent drikkevand og dyr i naturlig trivsel skaber sunde fødevarer og dermed sunde mennesker. Økologien husker os på, at vi er en del af en større sammenhæng, og at vi er indbyrdes forbundet med jorden, dyrene og alt andet levende.

Sundhed i økologien handler om rene, naturlige og autentiske råvarer frie for unødig tilsætning og syntetiske pesticider. Det handler om at forarbejde råvarerne under forsvarlige forhold med respekt og nysgerrighed, så fødevarerne bevarer deres unikke egenskaber som kilde til sund ernæring for mennesker.

Retfærdighedsprincippet: Økologien skal sikre retfærdighed, ærlighed og ordentlighed i alle forhold og relationer, der knytter sig til mennesker, dyrs livsvilkår og til den måde, vi forvalter de naturlige ressourcer.

Princippet forpligter økologer til at møde hinanden med respekt og sikre værdige arbejdsvilkår, åbenhed i produktionen og fair forretningsmodeller, der gør økologi til en bæredygtig levevej for producenter, virksomheder og handlende.

Retfærdighed betyder, at vi drager omsorg for dem, som ikke kan tale for sig selv. Derfor behandler økologien landbrugsdyr i overensstemmelse med deres naturlige adfærd og behov og sigter efter at bevare det dyre- og planteliv, som omgiver landbrugsjorden.

Forsigtighedsprincippet: Økologien skal agere forsigtigt, empatisk og ansvarligt, så vi beskytter sundheden og velfærden for mennesker, dyr og klode nu og i fremtiden.

I samarbejdet med naturen og dyrene går økologien forsigtigt frem og anvender helst de systemer, naturen allerede har opfundet. Det kræver en innovativ tankegang og en grundlæggende økologisk forståelse.

Økologien er nysgerrig og indgår i videnskabelige samarbejder, der undersøger ny teknologi, og hvordan det økologiske landbrug og fødevaresystem kan forbedre sin praksis. Økologien afprøver nyt med ydmyghed over for ressourcerne og med ansvarlighed i forhold til samspillet mellem økosystem og landbrug.

Ansvaret og omsorgen over for en levende natur, rent grundvand og dyrevelfærd gør, at økologien forholder sig kritisk til hurtige løsninger og tænker på generationerne, der kommer efter os. Derfor afviser økologien genetisk manipulation og anvendelse af syntetiske pesticider.

Kredsløbsprincippet: Økologien er rodfæstet i naturens unikke økosystem og i en cirkulær forståelse af, at den får fra naturen og giver tilbage til den. Økologien arbejder langsigtet og vedholdende på at skabe et fødevaresystem i balance, så vores aftryk på de naturlige ressourcer bliver så nænsomt som muligt.

Derfor skaber økologien den rette balance mellem nødvendigt forbrug og en bæredygtig livsstil, der tager hensyn til klima, biodiversitet, dyrevelfærd og drikkevand. Økologien gør sig umage med ikke at tage mere, end den skal bruge.

Økologien skal indrette sin produktion efter lokale forhold, genanvende ressourcer og være udforskende på at minimere spild og skabe bæredygtige kredsløb mellem land og by.

Tags