image

Ingrediens

Linser

Linser Lens culinaris 

Linser findes i mange farver og variationer. De smager forskelligt alle sammen. De har også forskellige egenskaber. Nogle er faste efter kogning – de går under delikatesselinse. Og så er der dem der er gode til at koge ud og kan bruges som jævning.

Linser er ikke mindre end fantastiske - de er luksusmad. Små og nemme at gå til - og skal ikke udblødes. Hurtig tilberedt ved kogning ca. 10-15 minutter for de faste typer. Dem til jævning – ja, de koger bare ud i retten. Man kan også lave linsemel - har man en kaffekværn kan den bruges, men det kan også købes malet. Mel er super til at lave en bælgfrugtdeller, pandekager eller bruges som jævner. Og linser kan bruges til spirer.  

Vælg altid den rigtige sort til retten så man får en god oplevelse. De faste til salater, og gryderetter hvor de skal være hele. De mindre faste til retter hvor de skal koge ud og jævne.  

Bløde linsetyper er fx Red Flash, Røde persiske, Grøn Laird. Red Flash dyrkes i Danmark. Faste linsetyper er fx Beluga, Anicia, Samos og Gotlandsk linse. Alle dyrkes i Danmark. Anicialinsen, kaldes også du puy, har en let krydret pebersmag og er i grønne nuancer. Det er den mest dyrkede sort i Danmark indtil videre.  

Hurtige salat med de faste typer:  
Marinerede linser 
Skyl og kog linser forsigtig i 10-15 min. Hæld vandet fra og skyl linserne. Vendes med salt, peber, olie, vineddike, hakket løg og persille. Ryk kålblade i mindre stykker, kram dem med hænderne, drys med salt og fordel de marinerede linser over kålen. Topping af sennepsblade fx mizuna, karse eller rucola. 

Botanisk om linser:
Planten er en smuk, men bette, tynd model med smalle blade, som slet ikke kan skygge for ukrudt. Den laver fangtråde som gør, at der hurtigt ikke kan renses for ukrudt i marken. Dyrkes der økologisk eller biodynamisk, skal marken enten være ren for ukrudt, eller også skal man samdyrke linserne med en anden afgrøde. Mange har gode resultater med at så havre sammen med linser. Der er gjort forskelligt i Danmark, fx er det prøvet med hør og boghvede. Det er alle glutenfri afgrøder, så linserne er stadig glutenfri.

Tags