image

Ingrediens

Søtunge

Søtungen (Solea solea) 
Sæson: April - Maj og igen i Oktober-November  
Fanges primært med: Garn, og trawl. 

Søtungen er en af vores mindre fladfisk og fanges primært fra 0,25 kg til 1,3 kg. Søtungen er udbredt i alle danske farvande, men er mest almindelig i de indre danske farvande og kystnært i Nordsøen. 
  
Søtungen er en underlig fisk, der gyder mellem januar og august og derfor mere eller mindre er med rogn året rundt. Søtungen er dog evigt sulten og lever især af orm og rejer og derfor er den selvfølgelig klar på det lave vand fra starten af. Søtungerne er udpræget nataktive og er observerede oppe i vandoverfladen om natten når børsteormene sværmer i måneskinnet. Dagen tilbringer søtungen nedgravet i sand, træt og ubevægelig.  
  
Søtungens lille skæve mund er perfekt til at grave ned i bunden efter orm, og den kan da heller ikke gabe over meget mere end en hundestejle med det lille gab. Har man til gengæld prøvet at holde en levende søtunge i hænderne, har man hurtigt lagt mærke til hvor stærk og yderst smidig den er. Det er noget, man kan smage, og søtungen har en konsistens og et bid, som man ellers kun finder hos pighvar.  
  
Tidligere serverede man oftere søtunge på danske restauranter, men det gør man ikke så ofte som man gjorde før. Det har noget med prisen at gøre, men også med måden man serverer fisk på. I de gode gamle dage var søtungen almindelig på de finde restauranter og blev som oftest tilberedt hel og trancheret ved bordet af en tjener. Søtungen egner sig også godt til at blive serveret hel, fordi den er ret besværlig at filetere uden at der går for meget til spilde. Søtungen skal nemlig helst flåes, hvilket kræver en del træning, når først den er flået, kræver det meget omhyggelighed at få alt kødet med. Den slags skal man ikke bekymre sig om når man helsteger. 
  
Søtungen smager vildt lækkert og derfor bliver den ofte eksporteret til Sydeuropa og Benelux- landene, hvilket gør den dyr. Dyr og lækker… 

Tags