image

Ingrediens

Jomfruhummer

Jomfruhummer (nephrops norvegicus) 
Stort set hele året med højsæson i maj til oktober 
Fanges primært med: Tejner eller trawl 

Jomfruhummeren, også kendt som dybhavshummeren, bærer et navn, der måske ikke helt afspejler dens leveområde. Den trives typisk fra omkring 50 meters dybde ned til så dybt som 800 meter. Jomfruhummeren finder sit habitat på blød og mudret bund, hvor den graver huler. I løbet af dagen gemmer den sig i sit skjul, men om natten bevæger den sig ud for at jage alt fra snegle, orme og ådsler til andre lækkerier, den måtte finde.

Ved salg af jomfruhummere fokuseres ikke på vægten, men snarere på antallet pr. kilogram. Størrelserne spænder fra 20-40 stykker pr. kg til 3-5 stykker pr. kg. Dette er vigtigt at huske, især når man arbejder med dette skaldyr.

Jomfruhummer er en delikatesse i sig selv. Mange begrænser sig til kun at servere halen, hvilket er en fejl. Hvis man fjerner jomfruhummerens mave (noget der let kan gøres), opdager man, at resten af dens indmad smager fantastisk – både rå og tilberedt. Jomfruhummeren kan nydes rå, stegt, kogt, bagt eller grillet. Desuden kan dens skaller bruges til at lave velsmagende supper eller saucer.

Fangsten af jomfruhummere foregår primært med trawl i Danmark, og dette fiskeri udgør en af de vigtigste økonomiske aktiviteter inden for dansk fiskeri. Desværre er trawlfiskeri ikke bæredygtigt, da det har en betydelig negativ indvirkning på havbunden. I områder, hvor der fiskes med trawl efter jomfruhummer, er der observeret en markant reduktion af jomfruhummerbestanden. Andre fiskearter er forsvundet, og deres levesteder er blevet ødelagt.

En positiv udvikling er muligheden for at skaffe tejnfangede jomfruhummere fra Sverige. Tejner er en langt mere bæredygtig fangstmetode, der udnytter jomfruhummernes naturlige tilbøjelighed til at opsøge ådsler. Tejner agnes med hornfisk eller sild, hvorefter jomfruhummerne selv kravler ind i nettet.

Desværre mangler der politisk handling for at etablere tejnefiskeri i Danmark. Tejnefiskeri og trawlfiskeri synes at have svært ved at sameksistere i danske farvande. For at opnå dette skal politikerne fastlægge områder i Kattegat, hvor trawlfiskeri er forbudt. Dette vil give mulighed for at undersøge og etablere et bæredygtigt fiskeri efter jomfruhummere.

Tags