image

Ingrediens

Hornfisk

Hornfisk (belone belone) 
April-juni september-okober  
Fanges primært i: Garn og bundgarn 
  

Hornfisk er en  smuk langstrakt fisk med det latinske navn Belone Belone. Fisken med de grønne ben, som ikke mange kokke bryder sig specielt meget om at filetere. For nemt er det ikke. Til gengæld er det på tide at hornfisken indtager den plads i den danske gastronomi, som den retmæssigt fortjener. For lige så svær den er at ordne, lige så lækkert er kødet fra hornfisken. Den besidder samme fedme som makrellen og burde være en fast gæst på yakitori grillens varme kul. 
Hornfisken er også en af bundgarnsfiskernes vigtige indtægtskilder sammen med ålen og makrellerne. Hornfisken trækker i midten af april op omkring Grenen ved Skagen og ind i de indre danske farvande fra sine overvintringssteder sydvest for de Britiske Øer i Atlanterhavet. Her svømmer den i store stimer ind i de danske fjorde på vej mod sine gydesteder i Østersøen. Netop det at hornfisken svømmer langs de danske kyster og fjorde er årsagen til at den fanges i bundgarn. Bundgarn står placeret på steder, hvor vand presses tæt forbi kysten og hvor fisken presses med.  
Når hornfisken fanges i bundgarn, landes fisken levende. Fisken bliver ledt ind i den centrale garnene, hvor de går levende indtil de tages op. Bundgarnsjollerne er fladbundede og har et lavt fribord for at kunne sejle under torvene, der holder bundgarnene på plads. Derfor er bundgarnsjollerne ikke specielt sødygtige og sårbare i hårdt vejr, men bundgarnene leverer noget af det flotteste fisk, vi kan komme i nærheden af.  
Det med de grønne ben fik os til at undre os over, hvor den grønne farve egentlig kommer fra og hvorfor hornfisken og ålekvabben har dem. Det viser sig at svaret både er lige til og ret kompliceret. Farven stammer fra et stof der hedder biliverdin som findes i de fleste dyr og også i mennesker. Det er galdepigment, som opstår, når hæmoglobin bliver nedbrudt. Og det er for eksempel, når man får et blåt mærke. Den blå farve der kommer, hvor man har slået sig, er fra biliverdin.  
Grunden til at hornfisken har de grønne ben, mener man, er fordi at hornfiskens små fiskelarver og yngel bedre kan camouflere sig. Den grønne farve gør at den gennemsigtige fiskelarve er grøn og derfor gør det nemmere for hornfisken at gemme sig i tangen. Mange fugle bruger også stoffet til at camouflere deres æg, og der er mange fugleæg der er grønne og grønblå. Men grunden til at hornfisken beholder den grønne farve også som voksen har man ikke styr på endnu. Det er evolutionen og det er vildt det hele! 
De grønne ben har helt sikkert været med til at give hornfisken et ry, som dårlig spisefisk, som den bestemt ikke fortjener. Under 2. verdenskrig fortalte man børnene, at hornfiskene spiste druknede tyskere og at farven stammede fra deres grønne uniformer. Og mange troede ganske enkelt at hornfisken var giftig på grund af de grønne ben.  

Hornfisken er slet ikke giftig og heller ikke en ådselæder. Den er bare meget dejlig og flot og smager godt, og har super smarte grønne ben, som gør det mega nemt at se benene, når man fileterer den. 
  

Tags