image

Ingrediens

Slethvar

Slethvar (Scophthalmus rhombus)  
Sæson: April - September  
Fanges primært med: Traditionelt snurrevod, garn, og trawl. 
  

Slethvarren er en af vores store fladfisk og fanges fra ca 0,3 kg til 4,5 kg. De fleste fisk ligger dog mellem 0,5 og 1,5 kg. Slethvarren minder meget om pighvarren, med den tydelige forskel at slethvarren ikke har pigge. 
På samme måde som pighvarren lever slethvarren af småfisk og fisk som kutlinger og tobis udgør hovedparten af slethvarrens menu. Slethvarren fanges både kystnært og på dybere vand og findes i stort set alle danske farvande bortset fra den østlige østersø omkring Bornholm. 

Slethvaren er med rogn i foråret, men den gyder først i midt maj eller i juni. Rognen fylder selvfølgelig noget og mere og mere jo længere ud på sæsonen man kommer, men rognen smager fint og kan for eksempel fint bruges til taramasalata eller saltes og tørres som bottarga. Slethvarren er ikke ligeså fed, som pighvarren, og man skal passe på med at overtilberede det sarte kød. Den egner sig ekstremt godt til sashimi, crudo eller ceviche. Desværre er der en sammenhæng med prisen på pighvar og slethvar og priserne på pighvar har de sidste år været ekstremt høje. Derfor har slethvarren også været dyr de sidste år. Dette skyldes, at der er stor efterspørgsel efter slethvar også udenfor Danmarks grænser, især i Sydeuropa. 

Der er klart fisk i april og maj hvor slethvarren er på gydefærd og hvor fiskene samles mere koncentreret i områder, hvilket gør det nemmere for fiskerne at fange dem. Resten af året lever slethvarren alene uden at gå i stimer. Alligevel fanges der ofte mange slethvar de samme steder, hvilket typisk er på grusbund med spredt vegetation, hvor slethvarren kan gøre brug af sine evner som camouflagens mester. Når man fanger en slethvar, så er den fuld af mørke og lyse pletter, der ligner bunden, den har ligget på. Disse farver forsvinder dog hurtigt efter den er fanget og derefter en den mest brun og lysebrun.   

Tags