image

Ingrediens

Vårsalat

Det er lidt en skør betegnelse at kalde vårsalat for en salat, for så kan vi alle nemt komme til at forvente et salathoved eller stor løse blade. Vårsalat er nogle meget meget meget små salathoveder, altså kun 5-10 cm høje og brede. Meget små, meget smukke, hver lille bitte vårsalat er i sig selv et lille kunstværk med mange små fine blade og en fin stængel, som holder planten sammen. Selvom bladene er sarte og fine, så er der faktisk noget at tygge på, når vi får den hele lille plante i munden. Den har en vidunderlig kontrast mellem fine blade, en ribust stængel og meget mundfyldende. Smagen er forrygende af nødder og solsikkekerner, når de smager bedst.  
 
Har du vårsalat på din tallerken eller i salatskålen, har du ikke brug for så meget mere. Den er smuk som ind i himmelen. Det er klart, at det her er en salattype, som er højværdi, den er lille, den kræver meget at plukke og rense. Vårsalat skal nemlig serveres hel, og ikke plukkes i blade som andre typer salat. Sådan skal den bruges med omhu og skønhed.  
 
I sin fineste og friskeste form, så når du virkelig langt med en førsteklasses olivenolie og lidt salt. Du kan naturligvis bevæge dig i alle mulige dressing-variationer derfra, men helt ærligt, så smager vårsalat i god kvalitet af så meget, at du måske aller klogest stoler på det enkle.  
 
Vigtigt er, at marineringen af vårsalat ligger ganske tæt på servering. Den skal ikke stå længe med salt, før de fine blade falder lidt sammen, så medmindre du gerne vil have den effekt frem, så hold din marineringshest til sidste minut. 
 
Der er ingen grænser for, hvad du kan sætte til vårsalat. Den går sygt godt til alt grillet, også brød. Alt hvor noterne af nødder bare siger juhuuu: smør, knoldselleri, svampe, gedeoste, oste…  
 
Om vårsalaten skal bære en enkel grøn salat, så skal der ikke meget spræl til, før du har et helt måltid. Skal den serveres som tilbehør så lad den spille op med og mod alt det sarte, der findes i verden. Om det er pocheret hvid fisk, dampede grøntsager eller en fræk og mild frugtsalat. 
 
Særligt ved vårsalat er at den bliver sået sidst på sommeren i august, så gror den hen over vinteren og kan høstes februar-april. Heraf navnet vår, som betyder forår. 
 
Vårsalat tilhører gedebladfamilien.  

Tags