image

Ingrediens

Savoykål

En af de smukkeste kåltyper derude, er originalen Savoykål. Navnet stammer fra regionen Savoie i Sydfrankrig. Denne smaragdgrønne kåltype kan minde om en blanding af hvidkål og grønkål, med et krøllet twist. Savoykål har med sine store smukke blade, mange fascinerende anvendelser.  Savoykålens sæson går fra sommer til vinter, den kan godt klare frosten på stilk, hvor den om vinteren får en sødere og rundere smag end i den spæde sommerudgave. 
   
Den er god i hverdagsmad, men kan også sagtens bruges i mere festlige sammenhænge. Savoyen er altid inviteret til den gastronomiske fest og er altid en sikker vinder. Ligesom et godt Beatles album er savoyen altid en god medspiller. Den er en fast del af det rustikke franske landkøkken, hvor den tit bliver parret i gryderetter med rødvin, æbler og peberrod. Du finder den også i den danske husmandsret Amarkoteletter.  
  
Den har en dejlig fast tekstur som holder godt sammen ved kogning. Kend dens kvalitet på dens tæthed og vægt. Hvis den er blød og luftig, så brug den til at stege. Er den hård og kompakt, kan den skæres og holdes i dens flotte former. 
 Savoykål har mange anvendelser i køkkenet. Den kan både spises rå, fx fungerer den fantastisk i coleslaw med rosiner og æbler, eller dampet i smør og timian som garniture. Smagen er let sød i forhold til andre kåltyper. 
  
Generelt egner den sig godt som indpakning, det er kun fantasien der sætter grænser for hvad du kan putte inden i. Yderbladende der oftest bliver smidt ud, er fantastisk at bruge til kåldolmer, som pakkes med fars - eller ris i vegetarisk udgave. Den kan laves som en vegetarisk kål-terrine hvor dens smukke blade virkelig kommer til kende, som yderste lag i terrinen. Smid den inderste del på grillen og pensel med en god glace lavet på honning, soya og sesamolie, og servér simpelt med en ristet nøddecrumble eller lignende. 
  
Er også god i stuvninger med peberrod og muskat, masser af sort peber og salt. Vær ikke bange for at tilføje krydderier og smag grøntsagen til. Savoy kål kan også steges med karry og andre kraftige krydderier, hvorefter panden kan deglaceres og bruges til sauce.  Den er også god i en kålsuppe kogt med laurbærblade, sort peber og andre hårde urter. Eller kålen kan koges i en god bouillion. Servér kålen med kapers-vinaigrette og kogte æg og bliv lykkelig.   
 
Savoykål kan også fermenteret som saurkraut eller kimchi. 
  
Savoykål er en af de mest fornemme kål og bliver af nogen kaldt “kålens konge”. Kongen længe leve. Savoy Savoy Savoy! 
 
Savojkål tilhører i korsblomstfamilien.  
 
Funfact: regionens flag, minder utrolig meget om dannebrog.  
Savoy er en del af Brassica familien og er blandt andet slægtning til broccoli og blomkål. 

Tags