image

Ingrediens

Kalette

Kalette kaldes også flower sprouts, og er en krydsning mellem rosenkål og grønkål.  

De vokser, ligesom rosenkål på stokke, men i stedet for de små, faste og runde hoveder langs stokken, er hovederne på kalette løse og krøllede. De ligner bedårende og indtagende salathoveder, i grønne og violette nuancer.

Kalette er en nyere sort, som er fremavlet ved gammeldags forædling, over en længere periode. Ikke noget hokus pokus eller genetisk modifikation.  
Kalette er en vinterhårdfør grøntsag, og tåler både sne og frost. Det betyder at kålen kan høstes fra september og hele vinteren igennem frem til februar måned. 
Flower sprouts er mindre bitre end rosenkål, og har en sød og nøddeagtig smag. Teksturen er sprød, tæt og lidt grov, og efter min mening vinder de ved en kort tilberedning, så de beholder deres sprødhed og smukke farvespil. Det er en synd at over-tilberede disse små, krøllede kål-buketter.
 
Klargøringen er hurtigt overstået. Skyl og afdryp godt, der er ingen tidskrævende, triste dækblade at fjerne og de kan nærmest bare lynsteges hele i god olivenolie. Helt enkelt, ved at svinge dem på panden i smør eller olie i et par minutter, og krydre med et godt drys havsalt og friskkværnet sort peber. Lidt chiliflager og citronskal på toppen. Eller som topping på en bønnepuré eller en cremesuppe.
De kan også dampes ganske kort i et minimum af velsaltet vand eller bouillon, eller steges hårdt på panden så de bliver sprøde som chips. 
 
De er selvsagt velegnede som lynstegte i wokretter, boostet af asiatiske saucer og smage.  

Tags