image

Ingrediens

Rødløg

Rødløg er er nært beslægtet med det gule zittauerløg løg.

Den smukke rød-lilla farve kommer fra antocyaniner, der er en antioxidant. Rødløg har en frisk mild, bitter-skarp smag, og egner sig derfor fint til at spise råt. Fx som smukt og sprødt drys på en sildemad og andet smørrebrød, i salater og sandwich hvor de spiller op til søde og fede smagsindtryk.   

Rødløg egner sig fortrinligt som base i varme retter, og når rødløget steges eller bages - omhyggelig og længe - nedbrydes svovlcellerne og den lidt bitre og skarpe smag erstattes af en lækker sød og fed velsmag. Der sker en kokumi-reaktion, som undertrykker bitterheden og forstærke smagen af salt, sødt og umami, og samtidig giver rig mundfylde. 

Pas på med af tilberede rødløg sammen med noget basisk som fx æg. Rødløg skifter farve og bliver blå, da anthocyaninerne (blåviolette) træder frem ved høj ph påvirkning. Du kan selvfølgelig udnytte det hvis du får lyst til at lave blå mad.  

Jeg er vild med råsyltede rødløg, hvor løget antager en klar smuk, farve og sprødhed, men hvor skarpheden lige knækkes af syre og sødme. Fx i en syltelage med eddike og sukker 1:1. Eller som løgsalat hvor rødløg i tynde skiver marineres i citronsaft, salt, et nip sukker og masser af sumak.  
Ved syltningen sker det modsatte i forhold til farven. Syltede rødløg får en smuk, klar rød farve, da anthocyaninerne (blåviolette), som er tydelige i det rå og bagte rødløg, i kontakt med syre (lav ph) forstærker betalainfarve, som er røde nuancer, der tager over.  

Rødløg kan høstes hen over sommeren, men let tørrede kan de opbevares længe, og de er tilgængelige året rundt.

Opbevar køligt og tørt, gerne løse i kasser, ikke i plastik da de hurtigt rådner pga. fugt. 

Tags