image

Ingrediens

Karl Johan

Om Karl Johan 
Karl Johan, kaldes også for Skovens Konge, og den er på mange måder den arketypiske svamp med en ikonisk form. De kan blive meget store, helt op til 25 cm i diameter, men spisekvaliteten er bedst på mindre eksemplarer. Karl Johan kan ikke dyrkes, da de vokser i komplekse symbiotiske forhold med specifikke træsorter. Alle eksemplarer på markedet er derfor høstet vildt.
De importeret typisk fra Østeuropa, Baltikum og Sverige, men der findes også enkelte forhandlere, der samler i Danmark. Højsæsonen er september-oktober, men visse år optræder de både før og efter. 

 
Sensorik 
Karl Johan har en fantastisk fast konsistens og fin nøddesmag, særligt de unge eksemplarer. Som ældre bliver svampen mere blød og nøddesmagen svinder lidt, men umamien intensiveres. 
 
Tilberedning 
Karl Johan er en af de få svampe, der kan spises rå, og med de helt små og faste eksemplarer er det en fantastisk måde at servere dem på. 
Det gælder for alle rørhatte, at de ikke bør steges ved for høj temperatur, da de kan ende med en let slimet konsistens. Steg dem derimod langsomt ved medium varme så væden langsomt fordamper, inden der tilsættes fedtstof og svampen bruner let. Hvis svampene er så store, at rørlaget hænger ud under hatten, kan det med fordel fjernes for en bedre konsistens. 
Karl Johan er en divers svamp, der kan bruges i stort set alle sammenhænge og desuden er fremragende tørret. 

Tags