Løg er en af de vigtigste basisingredienser i køkkenet. Skarp og sprød i rå form, blød og til den søde side tilberedt. Der er ikke noget fancy over løg, når man kigger på det, lidt tør og brun udenpå og når man så skære det igennem, så svier det i øjnene og lugter lidt kraftigt. Jeg husker mange aftenener jeg er kommet hjem fra en vagt hvor jeg har pillet en masse løg og min kone Camilla har sagt, puhh hvor de hænder lugter af løg.
Nogen vil sige af løget er lidt kedeligt og hverdagsagtigt, men jeg synes løg er grundbasen i det meste madlavning. Løg kan bruges i alle køkkenets kombinationer. Fra en fyldig løgsuppe, til bløde løg, hele bagte løg, løgtærte, som drys, smagsgiver og ren råstyrke, og til at giver god sødme og bund til gryderetter og saucer.
Det der er vigtigt, når man gerne vil have løgets smag og sødme ud i sine retter er, at man giver sig tid til at tilbedere det langsomt og grundigt, så der opstår en karamellisering af de sukkerstoffet som findes løg. Hvis man tilbereder/steger for hårdt og voldsomt på løg, så brænder de og der er næsten ikke noget værre end brændte undertilberedte løg.
Løg skal opbevares tørt, aldrig i en plastpose, for så rådner de og helst ikke i et fugtigt køleskab. Friske løg skal dog opbevares i køleskab, hvis man ikke ønsker, de skal tørre ud. Løgs holdbarhed er op til 6 mdr. hvis de opbevares tørt og koldt.
Løg tilhører påskeliljefamilien og de fleste af de almindelige løg vi bruger er zittauerløg.