Torsk (Gadus Morhua)
Sæson: stort set hele året bortset fra marts og april, med højsæson fra november til januar
Fanges primært med: Traditionelt snurrevod, garn, kroge og liner, flyshooter og trawl.
Torsken er en bundlevende fisk, der findes i alle danske farvande og kan blive op til ca 30 kg i danske farvande. Torsk fanges både kystnært og længere ude i de åbne farvande, og er det man kalder en nøglefisk i Nordatlantens økosystem. Torsk er derfor også en af de fisk, som fiskerne fanger flest af, og som er en af de vigtigste fisk i det danske fiskeri.
Torsken har et klart hvidt kød og egner sig til at bage, pochere og stege. Den er også dejlig rå i ceviche eller som sashimi. Torsken egner sig godt til forret appetiser og hovedret. Torsk smager dejligt i frikadeller. Der er faktisk ikke meget torsk, ikke duer til!
Torsken er en ikonisk fisk og var før i tiden så almindelig, at den ikke blev regnet for noget særligt på vores breddegrader.
Til gengæld var den allerede meget tidligt en vigtig eksportvare, og især i Spanien og i Portugal er der en stor tradition for at spise bacalao, som er saltet tørret torsk. Men det startede allerede tilbage i vikingetiden, hvor danske vikinger pakkede deres skibe med saltet torsk og rejste ud for at opdage Verden. Da vikingerne primært sejlede i det nordlige Atlanterhav, var torsken den fisk, de fangede, når de nåede til et nyt sted.
Da de nåede helt til Newfoundland i Canada, var der torsk at fange, og derfor var torsken deres tro følgesvend. Senere var den saltede tork også en tro følgesvend med de danske handelsskibe der var en del af trekantshandlen hvor danske skibe sejlede våben og saltet torsk til Guldkysten i Afrika og byttede til slaver som de derefter sejlede til Caribien hvor de igen solgte slaver og saltfisk for at købe rom, tobak, krydderier og sukker.
Så sejlede de hjemad, men på vejen lagde de til i kolonibyerne op langs den nordamerikanske kyst, hvor de købte proviant til rejsen… som blandt andet saltet torsk. På den måde er der tradition for at spise saltet torsk i både Vestafrika og i Caribien, selvom det er meget langt fra torskens udbredelsesområde.
Vi skal være stolte over torsken, og vi skal bruge den så ofte vi kan!