Hummer (homarus gamarus)
Maj-juni og fra september-oktober
Fanges primært med: tejner og ruser
Hummeren er et skaldyr, der lever kystnært i Nordsøen, Limfjorden, Kattegat, Lillebælt og Storebælt. De vejer fra ca 500 g til 4,5 kg. De store er der dog ikke så mange af så de fleste hummere er mellem 0,5 og 1 kg.
Når det begynder at blive varmere hen på foråret, kommer der gang i hummerne. Og det med varmen er en afgørende faktor. Hummerne kommer ikke meget ud af deres huler hele vinteren. De er vekselvarme dyr og deres aktivitet styres 100% af temperaturen. Når temperaturen stiger, stiger aktivitetsniveauet også betydeligt. Hummeren er glad for muslinger snegle og rejer og kan også fange en fisk en gang imellem. De to klør har forskellige funktioner. Den ene klo der oftest er den største klo er knusekloen som bruges til at kvase skallerne på hummerens byttedyr. Den anden klo kaldes saksekloen og bruges til at fange fisk og til at spise med.
Når hummeren vokser skifter den skal og op til et skalskifte begynder hummeren at spise flere søstjerner og søpindsvin. Det gør den fordi de indeholder store mængder kalk som hummeren skal bruge for at danne sin nye skal. Inden skalskifte dannes en tynd, blød skal under den gamle. Den gamle skal opløses langs ryggens midterlinje og bliver svag. Hummeren trækker blodet mod midten, så der opstår et overtryk, der får den svækkede skal på rygsiden til at revne, hvorefter hummeren kan krybe baglæns ud af skallen. Det tager 15- 20 minutter. Tilbage ligger den gamle skal - fuldstændig intakt.
Den nye skal er stadig helt blød og derfor gemmer den sig i sin hule i 1-2 dage hvor skallen bliver hård nok til at hummeren igen kan vove sig ud af sin hule, men der går næsten to måneder, inden skallen er lige så hård som før skalskiftet. I perioden lige efter skalskiftet kaldes hummeren for en ”smørhummer”. Skalskiftet er energikrævende, og især de små hummere mister nogle gange f.eks. en klo i forsøget. Den kan dog danne en ny klo ved næste skalskifte. Skalskiftet går også ud over hummerens kød og det er derfor at en levende hummer til tider bliver helt porøs, når den er blevet kogt.
Hummerne er generelt ret glade for deres huler. Dem hænger de ud i det meste af dagen, og går så på jagt, når natten falder på. De jager ved hjælp af deres lugtesans og de lamelagtige fimrehår, der sidder foran hummerens mund, er dens lugteorganer. Hummeren kan blive gammel ca 30-40 år men det er ret svært at afgøre præcis på grund af de mange skalskifter. Til gengæld er de også længe om at blive kønsmodne, det bliver de først i 5-7 års alderen. Men seje er de!! Og godt smager de også!!