image

Ingrediens

Skalotteløg

Skalotteløget er lidt truet, udviklingen i forbruget er skiftet til de mere ‘bruger venlige’ løgtyper.

Fx bananskalotteløg eller kepaløg som er større, og derfor nemmere at pille og arbejde med. Men smagen og aromaerne er ikke de samme som i de små dejlige runde skalotteløg.

Skalotteløget er skrapt og krydret i smagen i forhold til andre løg, men samtidig har de en vis sødme i sig, så de kan både spises rå og tilberedte. 

Hvor skal man bruge skalotteløg kontra almindelige løg? 
Jeg synes, at man skal bruge skalotteløg rå og finthakket i salater, eller vendt sammen med bagte rodfrugter. Her kommer skalotteløgets krydrede og lidt søde smag til sin ret. Eller som bagte, hele og upillede, hvor de så efterfølgende kan smuttes ud af skallen og bruges som garniture til en kød- eller fiskeret. 

Hvis du skal lave en reduktion til en klassisk Beurre blanc eller Bordelaisesauce, er det 100 % sikkert at det er skalotteløget du skal bruge. 

Der dyrkes desværre ikke ret mange skalotteløg i Danmark, andet end i en lidt private haver, som heldigvis stadig holder nogle af de gamle sorter i live. Disse løgsorter er i 2001 samlet i nordisk genbank i Årslev hvor man nu har i alt 27 gamle sorter der alle stammer fra private haver, som har dyrket dem igennem generationer. 

På Læsø findes der en speciel Læsø-stamme af skalotteløget som er helt i særklasse. Jeg var selv så heldig at være på Læsø for nyligt og få 3 kg af disse dejlige løg, som er nogle af de bedste jeg nogensinde har mødt på min vej. Der er en historie om en mand som boede på Læsø og dyrkede denne specielle løg-stamme, og brugte alt sin tid og kærlighed på at få de bedste løg. Da dette havde stået på nogle år, blev hans kone godt og grundig træt af at hun aldrig så sin mand, så hun gav ham det ultimatum, at nu måtte han altså vælge mellem hende og løgene. Jeg ved ikke, om I kan regne ud hvad han valgte, det eneste jeg kan sige er, at det var denne mand som skaffede mig skalotteløg da jeg var på Læsø. Så er det jo spørgsmålet om det siger mest om løgene eller konen - men skalotteløg er altså dejlige.

Tags