image

Ingrediens

Morkler

Om morkler 
Morkel hører til blandt de mest eksklusive spisesvampe. Den vokser vildt i Danmark, men er relativt sjælden og der er ikke et dansk kommercielt marked. De importeres som regel fra Sydeuropa eller Kina. De er tilgængelige i tørret tilstand hele året og de friske er i sæson i foråret og de tidlige sommermåneder. Der findes flere underarter af morkler, men de har alle en hul stok og en ejendommelig bikageagtigt foldet hat, der også er hul. 
 
Sensorik 
Morkler har en dyb krydret umami smag med let sødlige noter af skovbund og nødder. Smagen intensiveres yderligere når svampen tørres. 
 
Tilberedning 
Det er vigtigt at morkler tilberedes grundigt, da undertilberedte svampe er svære at fordøje og kan give mavekneb. Bruger man tørrede svampe skal de først opblødes i væske og herefter steges eller koges. Da morkler er hule er det en klassisk tilberedningsmetode at farsere de friske eksemplarer med kyllinge- eller fiskefars og i det franske køkken er de meget eftertragtede til klassiske saucer baseret på fond og vin. Morkelstokkene kaldes for morkelhaler og er ofte lidt billigere end hele morkler med den samme smag men et mindre imponerende udseende. 

Tags