image

Ingrediens

Bladselleri

Her er en grøntsag, som kan meget mere, end vi lige kender og går og tror. Den har en ret lang sæson i Danmark, høsten starter i juli måned og går indtil oktober – og så kan de faktisk ligge på lager ved 2 grader i 3-4 måneder, så vi kan have danske bladselleri i mindst et halvt år, hvis vi vil. 
 
Her har du en råvare, som lige kan give dig det sidste sprøde grønne knas i din ret og samtidig den umiskendelige smag af meget smag. Det er ikke uden grund at den bruges som base i supper, saucer og dressinger, og at alle rester og bunden af bladselleri kan anvendes i din fondkogning. Du kan bruge den både som en dominerende smagsgiver, eller lade den spille andenviolinen ved at gøre det, som den er rigtig god til: at skabe en grundbase af velsmag og mundfylde. Bladselleri forstærker ofte smagen af andre ingredienser i retten. 
 
Bladselleri kan have en meget sart og mild smag og være knasende sprød. Men den kan også være monsterbitter, kraftigt smagende og svær at tygge.

Det handler ofte om tørke i marken. Bladselleri bliver mere sej og kraftig, når der mangler vand og regn. Det gør ikke bladselleri til en dårlig råvare, den kan og skal måske bare bruges forskelligt. Det er klogt af dig at smage på din bladselleri, når du får den leveret, så du er klar over, om den kan det, som du har planlagt. Det er jo ikke smart at bruge den som rå sticks, hvis den er svær at tygge. Så må du i gang med tilberedningen. 
 
Bladselleri er en fed grundbase i alle retter, der ligner chilis, bolognese, purerede supper, grundsupper og grundsaucer - både med og uden kød. Den giver grund, bund og smag i alle koge/simreretter.  
 
Du kan lege med udskæringen, nogle gange skal de skæres helt tyndt og nærmest koge ud, så gæsten ikke ved, at denne ret indeholder bladselleri. Andre gange, kan store fede chunks, give skønhed og smeltende dejlige mundrette spisebidder.  
 
Nederste del af stilkene er gode som kogestykker eller saftige rå snacks. Den lidt tyndere og øverste del af stilkene har ofte meget smag og er gode at koge, stege og bage  – eller skære til små fine rå mundvandsfremspringere. Dusken er godt som urtedrys og kan koges med i alskens retter.  

Bladselleri tilhører kurvblomstfamilien.  

Tags