image

Ingrediens

Broccoli

Broccolien stammer oprindeligt fra Lilleasien og er tæt beslægtet med blomkål. Broccoli er kultiveret ud fra vilde kål i Middelhavsområdet, og er især blevet dyrket i Italien. Navnet broccoli er også italiensk og betyder arm eller gren, med henvisning til stokkens form. Stokken er yderst velsmagende, men ofte kasseres den til fordel for blomsterhovederne, hvilket er en skam, for den har en lækker tekstur og smagen er mildere og mere delikat end hovederne.  
Broccoli har en sød og mild kålsmag og kaldtes tidligere for aspargeskål da smagen, med lidt god vilje, kan minde om grønne asparges. Broccoli har utallige anvendelses muligheder og kan tilberedes som, og erstatte blomkål i de fleste retter. 

Den reneste smag til spæde broccoli opnås med en skånsom tilberedning, fx ved at dampe dem kort i ganske lidt velsaltet vand, med lidt smør eller olie. Servér dem med fed frisk burrata, pisket smør eller blød gedeost, et drys sort peber og citronskal. Eller sving dem på panden i god olivenolie med et par knuste fed hvidløg, og servér dem med revet parmesan eller pecorino.
 
Egentlig er broccoli en toårig plante, der har mange mindre blomsterhoveder i smukke farver. Udover den velkendte grønne, findes der violette, røde og flødefarvede.  

Med den kommercielle dyrkning har de etårige sorter, der har store grønne hoveder taget over, og de kulørte toårige sorter dyrkes stort set ikke til kommercielt salg. Dem skal vi lede efter hos mindre økologiske avlere og i gårdbutikker. De broccoli, som vi møder i handel, er oftest af sorten Calabrese som er et-årig. Men navnet broccoli dækker egentlig over de kulørte, og små-hovede toårige planter, men begge typer kaldes i dag for broccoli.  

Den danske sæson for broccoli er fra juni til november. 

Broccoli tilhører korsblomstfamilien.  

Tags