image

Ingrediens

Hvidløg

Hvidløg er en fantastisk løgplante som gennem tiderne er blevet brugt som ingrediens i madlavning overalt i verden, men også brugt for sine mange naturmedicinske egenskaber. Jeg elsker hvidløg. Hvidløget har så mange anvendelsesmuligheder i køkkenet at man næste bliver helt forpustet af at tænke over det. Begrænsningens kunst er svær.

Hvidløg fås både friske når sæsonen starter i juni, men også som tørrede resten af året. Normalt piller man skallen af hvidløgsfeddene inden brug, men man kan også bruge hvidløget helt. F.eks. når man bager det, eller bruger det i fonder og lign. Her er det vigtigt at hvidløget først renses for jord.

Personligt synes jeg hvidløget kommer mest til sin ret i dets rå form - men vær forsigtig. Hvidløget spænder i smagsspektret fra det helt skarpe og stærke, som råt. Til det sødmefulde og behagelige, når man f.eks. bager det i ovnen eller karamelliserer det. Hvidløget bliver en dejlig, men insisterende medspiller i mange retter, når man bruger det i braiserede retter, saucer, fonder og bare generelt. En asiatiskinspireret dipping sauce lavet på hvidløg, palmesukker, chili, korianderrødder, fiskesauce og limejuice, er en perfekt dressing til både salater, grøntsager, fisk og kød.

Smagen af hvidløg er heller ikke at forglemme i den skønne ret fra kokkebogen Kylling sauté Marengo.

Hvidløg tilhører påskeliljefamilien.

Tags