image

Ingrediens

Tomat

Tomat er muligvis den mest ikoniske grøntsag, og en af de mest dyrkede og brugte grøntsag, til et utal af retter verden over. Særligt definerende for tomaten, er det italienske køkken med tomatsaucer og tomatsalater. Fx retterne pasta pomodori, Caprese salat og Pizza Margherita, har alle tomat som hovedelement.  
 
Jeg anbefaler klart at købe tomater friske i sommermånederne, selvom du kan få dem hele året i supermarkedet. Ellers fås de også på dåse hele året, i alle kvaliteter. Tomatens sødme og syre gør den til en fantastisk medspiller. Der findes flere end 1000 forskellige arter af tomater, nogle er store vandede, andre er små og syrlige, farverne går fra de helt lyse hvide, til grønne, sorte, gule og alt derimellem. Særligt de faste grønne egner sig godt til syltning, eller panerede og friteret som man gør i Texas. Imens de bløde og juicy tomater egner sig til at blive spist rå.  
 
Gastronomisk har tomater utallige muligheder. De danner rammen for klassiske saucer som tomatsauce, salsaer, marinara sauce, sambaer, marsalaer, mole, thousand Island, ketchup, franske fonder, ratatouille og meget mere.  
  
Er en tomat ikke helt moden, kan det anbefales at bage den stille og roligt og trække væsken sammen, til en mere tør udgave, hvor smagen intensiveres. De kan også grilles og serveres med andre stegte grøntsag. De kan farseres med brødkrummer på toppen, eller laves til en tomattærte med dijonsennep på butterdej. Eller blendes til en frisk gazpacho med melon og peberfrugter
  
Gode sammensætninger med tomat, du måske ikke havde regnet med, er vanilje, hasselnødder eller røde bær og frugter. De fremhæver virkelig sødmen og syren i tomaten. Andre helt klassiske smagssammensætninger med tomaten du aldrig går galt i byen med, er basilikum, olivenolie, hvidløg, peberfrugter og friske oste.  
 
Tomaten danner rammen for den mest populære kondiment i nyere tid: ketchup. Og den har også gjort sit indtog i moderne kunst, fx i som Andy Warhols ’’Cambell’s soup cans’’, hvor tomatsuppe på dåse bruges som symbol på forbrugskultur og masseproduktion. Men det er ikke tomatens skyld at kapitalismens effektivitet og fremstilling har vundet verden over - tomaten er tværtimod god for os. Den indeholder gode vitaminer og antioxidanter.   
 
Fun fact: astronauter har groet tomater i det ydre rum, i et projekt der blev døbt “Tomatosphere” 
 
Tomater tilhører natskyggefamilien.  

Tags