image

Ingrediens

Skorzonerrod

Vær klar på at du her har med en klistret råvare at gøre.

Skorzonerrod bliver skønt klistret når du skræller den. Det kan være rart at tage handsker på. Roden er lang og meget cylindrisk – så selvom den ligner en hvid lang gulerod, har den ikke sådan en spids ende. Den er sort og jordet udenpå, når du får den leveret, men lige så snart du går i gang med tyndskrælleren, finder du den fineste hvide råvare under skrællen. Denne hvide farve, tåler ikke ilt, så lige så snart du har skrællet skorzonerroden, så lægger du den i koldt vand, evt. med lidt citronsaft, for at holde den hvide farve.  
 
Det her er en meget spændende rod, smagsmæssigt og konsistensmæssigt. Vi er i et krydsfelt med et udseende der minder om hvid asparges og smagen af artiskok og sart jordskok. Det er dog en rod, og i rå konsistens minder den om persillerod.

Den kan klare relativt meget rent tilberedningsmæssigt. Den kan steges hårdt. Den gør sig godt glaseret – gerne med vin. Den kan braiseres mere blidt i alskens fonder. I supper og stuvninger bidrager den med en dejlig konsistens, hvad enten du laver den liiige lidt over al dente, eller du damper den helt blød  – begge dele bidrager med hver sin smag og konsistens til dine retter. Den kan også blendes til puré. Så det kommer lidt an på, hvilken smag og konsistens, du går efter. 
 
Skorzonerroden har et raffinement, som gør at du kan lave meget flotte, mættende og effektfulde vegetariske retter. Den vil helt sikkert give gæsteglæde, hvis du bruger den som hovedemne i det grønne køkken. Det er en rod, der har wow-effekt både i kraft at sit regelmæssige udseende, sin sarte hvidhed og ikke mindst at den kan meget på konsistens. Det er da rart at have en vintergrøntsag ved hånden, som giver minder om smagen af artiskok og asparges. Det kan hjælpe dig at tænke over klassiske retter hvor artiskok eller asparges indgår – du kan altid dreje skorzonerroden den vej. Fx med ægte saucer eller til fisk og skaldyr.   
 
Skorzonerrod tilhører kurvblomstfamilien 

Tags