image

Ingrediens

Artiskok

Artiskokken er egentlig lidt besværlig. Hvis jeg nu skal være ærlig. Den kræver håndelag og tålmodighed. Men når du mestrer håndteringen, så gemmer der sig en verden af skøn velsmag. 
Sæsonen strækker sig i Danmark fra juli til september. Man kan dog ofte købe artiskokker året rundt, fra lande hvor vejret er lidt varmere. 
 
Man kan med fordel bruge artiskokken som en delevenlig forret, og som et samlingspunkt på spisebordet. Til dette koges artiskokken i saltet vand med citronsaft. Den kogte artiskok serveres dampende varm med rigeligt koldt smør. 
 
Du kan også gøre lidt mere ud af det. Bræk stokken af artiskokken. Skær bladene og de fine hår inde ved artiskokhjertet af. Skynd dig at lægge dem i koldt vand med citronskiver, eller bliver de brune. Pochér artiskokhjerterne nænsomt i vand med citron eller lidt eddike, eller i en klassisk court-bouillon. 
 
Når artiskokhjerterne er tilberedte, smager de himmelsk, når de efterfølgende steges gyldne i brusende smør med masser af hvidløg og krydderurter. 
 
Artiskokken tilhører kurvblomstfamilien og er lige så meget en prydplante som det er en grøntsag. Man mener den oprindeligt kommer fra middelhavslandene og er dyrket siden oldtiden.

Tags