image

Ingrediens

Gulerod

Guleroden er jo meget populær, og jeg tror det er den mest spiste grøntsag, både i private hjem og professionelle køkkener. I hvert fald rå, men guleroden har faktisk et utal af muligheder i forhold til tilberedning.

Guleroden er også en af de grøntsager som jeg synes ændrer mest smag og karakter i forhold til hvornår på sæsonen du bruger den, så det er også vigtigt at tænke på når du vil tilberede den. Tag en helt ny gulerod i maj/juni måned, her er den faktisk bare bedst at spise rå når den lige er trukket op af jorden, helt sprød, saftigt og sart i smagen. Og ellers kan man også bare lige smide den på grillen med lidt olivenolie, salt og æbleeddike, bare lige 15 sekunder på hver side, så den stadig har masser af bid.

 Lader man den samme gulerod blive stående i jorden, helt hen til oktober/november, så er den blevet meget større, grovere og sødere i smagen. Den kan stadig spises rå, men er nu også meget velegnet til suppe, puré, bagt, og i kage og is, hvor man udnytter den store sødme guleroden har fået ved at stå længere tid i jorden.

Når du tilbereder gulerod, er det vigtigt, at der stadig er bid i - selvfølgelig ikke hvis det er til suppe og puré. Men som garniture til en fiskeret eller kødret, i fyldet til en tartelet eller som en selvstændig grønsagsret. Husk ikke at overtilbered den - en overtilberedt gulerod er bare kedelig.

Husk også at smage den godt til med salt og syre, fx eddike eller citron, så sødme fra guleroden får noget modspil. Guleroden har rigtig godt af at blive vendt i masser af friskhakket krydderurter, som persille, estragon, timian, dild eller mynte, som med sin parfume og let bitterhed passer perfekt med gulerod.

Gulerod tilhører skærmplantefamilien.

Tags