Rødbeden er nok mest kendt som syltet på glas som spises ovenpå en leverpostegsmad, eller som surt til en gang skipperlabskovs. Men rødbeden kan så meget andet.
Når man køber sine rødbeder, skal man være opmærksom på at de er friske - bløde rødbeder er ikke lækre. Det er også vigtigt at lugte til dem, at de ikke har en duft af gammel kælder, jord og mug, da dine rødbeder også vil komme til at smage sådan, lige meget hvad du gør ved dem.
Rødbeder skal skylles fri for jord inden tilberedning, men man skal gøre det lidt varsomt så der ikke går hul i skrællen, da det er en stor fordel at både koge og bage rødbeder med skræl. Ved tilberedning holder skrællen på farve og smag, men hvis rødbederne skal spises rå(marineret) skal de skrælles inden de skæres ud. Når rødbederne er kogte eller bagte kan skrællen nemt smuttes/ trækkes af.
Nye forårsrødbeder er meget velegnet rå, grillet eller kogte. Lidt ældre vinterrødbeder kan med fordel bages og herved opnå en fin sødlig smag. Eller de kan koges og bruges i salater eller syltes. Efter min mening skal rødbeder helt klart tilsmages mens de stadig er lidt lune, da de så suger smagen bedre til sig.
Om det er kogte rødbeder der lægges ned i en syltelage, eller bagte der bare lige vendes med lidt honning, eddike, æbler og lidt friskrevet peberrod, så får man bedste resultat hvis de stadig er lune. Hvis de skal vendes ned i en creme eller andre mejeriprodukter skal de selvfølgelig være helt kolde da cremen ellers vil blive tynd.
Rødbeder er også rigtig velegnede til suppe eller pure, som får en helt fantastisk farve.
Rødbeder kan også rives og bruges rå i råkost eller blandes med andre revet rodfrugter og laves til en grønsags ”hakkebøf” og steges på pande som et dejligt vegetarmåltid.
Rødbeder fås i forskellige sorter som er både gul, hvid, pink, stribet og flere forskellige røde farver, og som også varierer lidt i smag. De stammer alle oprindeligt fra den vilde strandbede som stadig vokser vildt langs danske strande.
Rødbede tilhører amarantfamilien.