Østers, Stillehavs (vilde)
Stillehavsøsters går under det latinske navn Crassostrea gigas og kaldes ofte bare gigas. Den stammer oprindeligt fra Sydøstasien, men findes i dag langs stort set alle de europæiske kyster. Den kom formentlig til Danmark i 1980'erne.
I Danmark betragtes arten som invasiv, da man mistænker den for at udkonkurrere andre arter, herunder limfjordsøsters og blåmuslinger. I en lang række andre europæiske lande har man taget den til sig, og her dyrkes den i stor stil, hvilket gør arten til den mest almindelige østersart på markedet. Den må endnu ikke dyrkes i Danmark, men enkelte aktører indsamler den vildt, og det er derfor muligt at få danske stillehavsøsters på menuerne.
Form og størrelse kan variere meget på vilde stillehavsøsters, da de tager form efter omgivelserne og gerne vokser sammen i formationer, der kan være vanskelige at skille ad. De er som regel altid dråbeformede med flossede kanter og kan være enormt flotte. Og fortællingen om, at man spiser en invasiv art, tager altid kegler.
Sæsonen for vilde østers er som regel fra oktober til marts. Kommer man for langt hen på foråret, hvor de begynder at gyde, forringes kvaliteten, og de bliver først gode igen, når de har spist sig fede i sommerens næringsstoffer.