image

Artikel

Økologi - facts og myter

Koster økologi mere? Økologiske fødevarer er ofte dyrere end konventionelle. Det er dog meget forskelligt fra produkt til produkt, hvor stor prisforskellen er, og for nogle fødevarer er den ikke eksisterende.

Typisk vil forskellen i prisen være mindre i grøntsagsafdelingen end i køledisken, hvor den er størst. Prisforskellen skyldes, at produkter, som er produceret med bedre dyrevelfærd, ofte koster mere, fordi dyrene skal have mere plads, adgang til det fri, får økologisk foder og ofte er længere tid i produktionen.

Derudover er økologiske fødevarer produceret med tanke for at skåne klima, natur, drikkevand og biodiversitet.

Kan økologi brødføde verden? Det korte svar er: Ja. Men der er et ”men”, for det kræver, at vi gentænker vores produktionssystem. I dag bruges en stor del af verdens landbrugsareal (ca. 77 %) på at dyrke foder til dyr. Samtidig går omkring en tredjedel af alle fødevarer i verden til spilde.

Kan vi sammensætte et fødevaresystem, hvor vi dyrker flere afgrøder direkte til mennesker og mindsker vores madspild, vil alle fødevarer kunne produceres økologisk.

Forsøg med økologisk landbrug i Østafrika viser desuden, at den økologiske metode styrker jordens frugtbarhed og giver højere udbytte fra markerne end de konventionelle.

Er økologi mere eller mindre klimavenligt? Økologisk landbrugsdrift indeholder markante fordele for klimaet.

Fravalget af kunstgødning og pesticider samt et generelt mindre forbrug af gødning er godt for klimaet. Økologer dyrker også mange efterafgrøder og flerårige græsmarker, som trækker co2 ud af luften. Desuden sikrer økologiske krav om afgræsning og hjemmedyrket foder færre dyr og flere marker med plantebaseret mad til mennesker. Derfor indeholder den økologiske tallerken også mindre kød og flere planter.

Der er dog også udfordringer, og det er typisk et lavere udbytte i mark og stald samt mekanisk jordbearbejdning.

Samlet set har et studie fra Aarhus Universitet vist, at økologisk landbrug er væsentligt mere klimavenligt end konventionelt landbrug, når det opgøres pr. hektar. Opgøres det pr. kg. produkt er forskellen mellem de enkelte gårde større end forskellen mellem produktionsgrenene.

Er økologi bæredygtigt? Bæredygtighed handler om at opfylde menneskers behov uden at ødelægge fremtidige generationers evne til at opfylde deres behov. Der går økologi et stort skridt af vejen.

For økologi er netop et helhedssyn med principper om en omsorgsfuld og retfærdig omgang med jorden. Det holistiske syn er det vigtigste ved økologien, idet den forsøger at løse flere kriser samtidig:

  • Økologi produceres uden syntetiske pesticider, og derved sikres renere fødevarer og grundvand til gavn for vores sundhed og natur.
  • Økologi sikrer en mere naturlig dyrevelfærd, hvor blandt andet antibiotikaforbruget er lavere, hvilket kan være vigtigt i kampen mod antibiotikaresistens hos mennesker.
  • Økologi sørger for en højere biodiversitet, da der er 30 procent mere biodiversitet på økologiske marker end konventionelle.
  • Økologi skaber højere udbytte fra marker i troperne, som igen skaber mere social retfærdighed i verdens fattigste lande.

Er økologi sundere? Sammenhængen mellem økologi og sundhed har været diskuteret lige så længe, økologien har eksisteret. Sandheden er, at det er svært at måle.

Men ved at vælge økologi sparer du dig selv – og miljøet – for syntetiske pesticidrester. Økologiske afgrøder er nemlig dyrket uden sprøjtemidler, og derfor indeholder økologiske fødevarer meget sjældent pesticidrester.

Når du vælger økologiske fødevarer, sparer du også dig selv for genmodificerede (GMO) ingredienser, eller kød, mælk og æg fra dyr, som har fået genmodificeret foder.

Desuden må der kun bruges en begrænset mængde tilsætningsstoffer i økologiske fødevarer sammenlignet med konventionelle. Så også her er der et sundhedsaspekt ved at vælge økologi.

Er dansk konventionelt bedre end udenlandsk økologisk? Hvis du vil undgå sprøjtegifte og pesticidrester, bør du vælge den økologiske variant – også selv om den er udenlandsk.

Når du er i tvivl om dit valg, er det nok, fordi du ønsker et lavere klimaaftryk fra dine indkøb, men i stedet for at fokusere på dansk kontra udenlandsk, bør du i stedet spørge dig selv, hvordan den udenlandske økologiske vare er kommet hertil.

Er den kørt herop i en lastbil fra f.eks. Spanien, er klimabelastningen faktisk ret lav pr. produkt. Er den fløjet ind, er sagen en anden, og så kan det være et tegn på, at du bør vælge en alternativ vare.

Holder økologiske varer lige så længe som konventionelle? Holdbarheden af økologiske og konventionelle fødevarer afhænger af produktets type, opbevaringsmetode og kvalitet.

Konventionelle fødevarer kan have længere holdbarhed på grund af brugen af kemiske konserveringsmidler, pesticider og teknologiske metoder til at forlænge levetiden. Disse kemikalier er med til at bekæmpe bakterier, svampe og insekter, der ellers forringer fødevarerne.

Økologiske fødevarer indeholder ikke syntetiske konserveringsmidler og pesticider og kan derfor have kortere holdbarhed. Vælger du økologiske fødevarer, får du altså et renere produkt, der til gengæld er mere sårbart over for nedbrydning og angreb fra skadedyr.

Holdbarheden af både økologiske og konventionelle fødevarer vil variere afhængigt af produktet. F.eks. kan økologisk frugt og grønt have en kortere holdbarhed på grund af deres følsomhed over for skadedyr og manglen på kemisk behandling. På den anden side kan tørre økologiske produkter som ris og korn have en længere holdbarhed, da de er mindre modtagelige over for forringelse.

I sidste ende er det vigtigt at følge producentens anbefalinger og være opmærksom på fødevarernes tilstand for at sikre optimal holdbarhed og sikkerhed.

Smager økologiske produkter af mere end konventionelle? Smagen af økologiske og konventionelle fødevarer kan variere på flere måder. Økologiske fødevarer fremhæves ofte for deres naturlige og autentiske smag.

Da økologisk landbrug undgår brugen af kunstige tilsætningsstoffer, pesticider og syntetiske gødninger, hævder nogle mennesker, at økologiske produkter har en mere ren og intens smag. Det skyldes, at de får lov til at udvikle sig naturligt uden indgreb fra kemikalier.

Konventionelle fødevarer kan derimod have en mere ensartet smag på grund af brugen af pesticider og avlsmetoder, der fokuserer på større udbytte og udseende. Smagsoplevelsen afhænger også af individuelle præferencer og produktets kvalitet, så det er vigtigt at smage og vurdere hver fødevare.

Fotocredit: Fra Greb til Gaffel, L&F

Tags