image

Ingrediens

Trøffel

Trøfler er nok den mest sagnomspundne af alle svampe. Modsat alle andre spiselige arter findes frugtlegemerne under jorden, hvilket kun bidrager til deres mystik og desuden gør dem besværlige at indsamle, hvorfor man benytter sig af specialtrænede trøffelhunde til arbejdet.

Om trøfler 
Der findes en række trøfler der forhandles kommercielt og de fleste importeres fra Sydeuropa, hvor særligt Italien er berømte for deres trøfler. Blandt de mest almindelige er sommertrøffel Tuber æstivum, Vintertrøffel Tuber melanosporum og den hvide trøffel Tuber magnatum, hvoraf sidstnævnte er den mest eksklusive. Sommertrøflen er i de seneste år fundet flere steder i Danmark og sælges også kommercielt omend i begrænset omfang. 
 
Sensorik 
Trøflens berømmelse skyldes dens enestående aroma, for den smager faktisk ikke af meget. Duften er tilgengæld som intet andet med noter af jord, sorte oliven, svovl, sved og hvidløg. Det er mere lækkert end det lyder, men trøflen er en svamp der deler vandene. 
 
I køkkenet 
Trøflens aroma bindes bedst i fedtstoffer, så derfor møder man ofte trøfflen i olier, smør og emulsioner eller friskrevet over f.eks. æg eller fede pastaretter. En del af trøflens aromastoffer forsvinder ved langvarig opvarmning, og derfor bør trøflen først tilsættes retten sent eller endda ved servering. Der findes en del trøffelprodukter, der er billigere alternativer til den friske trøffel, herunder trøffelolie og syltede trøfler, der dog varierer meget i kvalitet. 
 

Tags