image

Ingrediens

Gris - Culotte

Culotte af gris er sådan en fin lille overskuelig steg til 3-4 personer. Den bliver saftig og lækker, når den steges tilpas skånsomt, så den stadig er rosa i midten ved servering. Den kommer som regel uden svær, men med et fint fedtlag, som kan snittes i små tern, som bliver sprød og duftende når den steges i ovnen. Jeg bruner altid culotten grundigt på panden på begge sider først, gerne sammen med hele hvidløgsfed og timian eller rosmarin på panden til at give smag. Særlig er jeg omhyggelig med at fedtet får en smuk gylden farve. Derefter steger culotten færdig i ovnen ved omkring 160°C til den har en centrumstemperatur ved 62-65°C. Jeg lader den trække godt, inden jeg skærer den ud i tynde skiver på tværs af kødtrådene. Jeg kan finde på at lægge den på en bagerist under stegningen i ovnen, så saften drypper ned på et fad med bouillonkartofler eller rodfrugter. Det kan også være tomater, blommer eller en blanding af æbler og løg, som bliver perfekt syrlig-sødt tilbehør til stegen.  
 
Jeg kan også finde på at grydestege culotten og gå og hygge om den mens den braiserer stille og roligt i gryden, vende den om flere gange under stegningen, og sørge for at hele tiden har lidt væde fra fond, bouillon, vin, øl, cider eller bare vand. På den måde bliver fedtet ikke så sprødt, men det kan man evt. give den under grillen til sidst.  
 
Jeg kan også finde på at sprænge culotten, så den bliver fast og spændt, og braisere den i smør, eller pochere i fond med timian, salvie og enebær. Den bliver meget saftig på den måde, og det bedste tilbehør er kogte kartofler, peberrodssauce og smørdampede rosenkål, porrer og majroer.  
 
Den sprængte culotte er også godt pålæg på smørrebrød fx med peberrodscreme og sprødt æble.  

Tags