image

Ingrediens

Koriander

Koriander er en yderst delikat urt, der med sine smukke trækløver blade, måske er en af de krydderurter som folk er mest uenige om. Det er en urt der skiller vandende, og kan skabe både kæmpe glæde, eller stor frustration hos den spisende. Nogen betragter den som uundværlig, mens andre syntes den smager fælt af sæbe. Personligt elsker jeg dens særlige smag, med noter af citrus, peber og blomster. 

Koriander kommer oprindeligt fra middelhavsområdet og det vestlige asien, men nu dyrkes den bredt og er en uundgåelig krydderurt i mange verdenskøkkener. Helt særligt for koriander er også dens frø, som har en mere krydret og nøddeagtig smag, så snart de er tørret. Er du så heldig at finde frøene friske, har de derimod en høj og intens syre. 

Koriander er en fast integreret del af mange køkkener og kulturer. Det som basilikum er for det italienske køkken, er koriander for det Mexicanske, Mellemøstlige, Syd- og Østasiatiske køkken. Det er en urt som favner bredt og er spredt godt ud i det gastronomiske landskab.  
  
Personligt elsker jeg korianderfrø, jeg tilføjer dem i mine syltelager og chutneys. I kogelager give de en dyb og rund smag, du skal ikke være bange for at bruge rigeligt af dem, og de kan sagtens spises hele efterfølgende. De kan også males ellers stødes og bruges i krydderblandinger til karry, marinader, brød, kager og rubs. 
Prøv fx at støde korianderfrø i en morter sammen med spidskommen, til at drysse på dine grillede grøntsager eller kød, og du har en helt klassisk koreansk barbecue smag, der går til stort set alt. 

Koriander i verdenskøkkener
Den Yemenitiske chili-pasta Zhoug er også et sted koriander virkelig kommer til sin ret. Blend hele korianderstilke og -blade med grønne chili, korianderfrø, spidskommen, hvidløg, olie og salt, og du har en syrlig chili-pasta som er god til både kød, fisk og grøntsager. Den holder sig fint lang tid på køl eller frys. 
  
I det vietnametiske køkken er den også en altafgørende faktor. Rul frisk koriander i dine friske forårsruller, eller kom den på toppen af din Pho eller Bo bun. Den bliver brugt som salat i din Banh mi, og du finder nærmest ikke en vietnametisk ret uden koriander. 
  
I det mexicanske køkken finder du sjældent en salsa uden den er fyldt med koriander, på toppen af dine tacos eller som smagsgiver i din guacamole. Her er koriander oftest parret sammen med lime, og kan også være sublim i en god drink.  
 
Det er vigtigt med friske koriander, at du først tilføjer den til din mad i sidste øjeblik, da den har det med at miste meget af sin saft og kraft så snart den bliver varmet op.  
 
Med tørrede korianderfrø er det vigtigt du lige giver dem en tur på panden før du bruger dem, her åbner smagen og duften sig helt op, og så snart du giver dem varme, kan du dufte det i hele rummet. 

Koriander tilhører skærmplantefamilien.

Tags