image

Ingrediens

Chili

Chili er en meget stærk grøntsag. Det er en peberfrugt og er en del af natskyggefamilien.

Chilier indeholder stoffet capsaicin, som er det stof der gør chilier stærke. Det stimulerer nerverne i huden og tungen, og narrer hjernen til at tro at man brænder sig. Chiliernes styrke måles efter Scoville-skalaen. Hvor Jalapenochilien er en af de mildeste chilier og Carolina Reaper går for at være en af de stærkeste.

På verdensplan kan man nu finde over 4000 forskellige chiliarter, hvor de mest populære arter er Pasilla, Jalepeno, Habenero, Cayenne, Thai chili, Scotch Bonnet, Birds Eye chilier & Ancho chilier. De kommer både friske og tørrede, og har forskellige anvendelser alt efter styrke og sødme.

Chilier bliver brugt i mange forskellige retter rundt omkring i verden, hvor de bruge både friske, tørrede, pulveriserede, i chiliolier og chilipastaer. De er kendte for at tilføje varme og er også tit hovedingrediensen i forskellige saucer, marinader og sylt.

Jeg bruger ofte chili i mine syltelager. Eller kogelager til grøntsager, hvor et lille hint af chili ofte kan fremhæve de andre smage der kan være til stede. De trigger ligesom ganen til at komme i gang, og åbner op for resten af dine smagsløg. Brug dem gerne steder du ikke lige havde regnet med, en lille smule chili i tomatsaucen, chili i dit kogevand, eller sammen med marinaden til dit kød. En enkelt chili i syltelagen eller et drys af tørrede chiliflager når du confiterer artiskokker.

Af klassiske og populære chili-komponenter kan nævnes

  • Sriracha-sauce, den populære thailandske sauce med chili, hvidløg, eddike, sukker og salt.
  • En traditionel mexicansk salsa lavet på friske tomater, løg, koriander, limejuice og forskellige typer af chili.
  • Fermenteret som hot sauce, som tabasco.
  • Chimichurri, den argentinske sauce med frisk persille, hvidløg, chili, olivenolie og eddike, god til at marinere og servere som tilbehør til grillet grøntsager, kød og fisk.
  • Nordafrikansk Harissa med tørrede chilier, korianderfrø og spidskommen, der bruges for at tilføje varme og styrke til couscous og tagine.
  • Koreansk Gochujang, en pasta lavet på fermenteret chili, ris, sojabønner og salt, der med sin let sødlige smag er en fast del af retter som Bibimbap, Bulgogi og Kimchi.

Chili har så uendeligt mange anvendelser og bliver brugt i så mange køkkener, men vær altid opmærksom når du bruger chili. Server dem gerne på siden, da ikke alle er lige glade for alt for meget spice.

Spisning af chilier siges at kunne udløse endorfiner, der fungerer som eufori og glæde. Så er du lidt nede - spis en lille chili.

Tags