image

Ingrediens

Bladbeder

Et bladgrønt i samme familie som spinat og beder, også kendt som sølvbeder. Bladbeder kan være svære at købe i supermarkeder og de fleste grønthandlere sælger dem mest som store sølvbeder. Mangol er navnet på en type babybladbeder.  

Bladbeder kommer i mange forskellige smukke farver med stængler i hvid, gul, orange, lilla og rød. Det er en af sæsonens første afgrøder og definerer virkeligt forårssæsonen. Den smukke grøntsag lever igennem hele sommeren, og er også en af de sidste der gror i marken i efteråret. Den gæst der kommer først og tager sidst hjem fra festen. 

Ligesom spinat kan bladbeden spises både rå og tilberedt. Du skal dog have fat i de spæde udgaver, hvis du skal bruge dem rå, og være opmærksom på at stilkene kan være hårde og kan kræve kraftfuld tilberedning. Riv derfor stilkene fra bladene, som du kan bruge rå, men stilken er knap så god til salater.   Til gengæld fantastiske til kogeretter. Bladbeden har en let syrlig og frisk smag af græs, hav og jord, den skal lige have en kærlig hånd fra kokken, og har godt af hård tilsmagning og masser af fedtstof. Som alle ved, er smørret kokkens bedste ven.  
Du kan fx lave en klassisk bladbede-gratin, hvor du vender sauterede bladbeder med bechamel og god fast ost, og bager den i ovnen til den får en let og gylden skorpe. Det fungerer som den perfekte frokostret, eller tilbehør til næsten alt.
 
Du kan grille bladbeden hårdt og vende den i en god vinaigrette på dijonsennep og olivenolie. Eller stege den af i lang tid, og koge den med ris og safran.  
Prøv også at stege den hårdt af i olie med chili, hvidløg og tørrede krydderier som spidskommen og korianderfrø. Servér den som en stegt salat med en frisk citron på siden.  

Grøntsagen fungerer også godt som fyld i gryderetter, den kan sagtens klare at koge igennem i lang tid, specielt stilkene er gode til gryderetter, da de holder teksturen. De er også fantastiske i Frittata: sautér bladbeder af på en pande og hæld æggemasse på. Når den er fast, kan æggekagen vendes og få stegeskorpe på begge sider. Servér retten med en god cremefraiche eller chili på siden, og du har den perfekte morgenmad.  
 
Bladbeder tilhører amarantfamilien

Tags