image

Ingrediens

Spinat

I folkemunde går det som noget af det sundeste du kan spise, og hvis du vil være meget stærk, skal du huske at spise din spinat, siger de! Den er rig på vitaminer og mineraler og har et højt indhold af jern (dog ikke så højt som antaget i gamle dage)

Spinat er en grøn hurtigvoksende bladgrønsag. Det er en yderst taknemmelig grøntsag, der kan tåle både hård tilberedning og kan spises rå. Faktisk kan den tåle de fleste tilberedningsmetoder. Spinaten kan dampes, steges, sauteres, grilles, vendes i gryderetter og stå helt for sig selv som frisk salat.

Det grønne mirakelblad kommer både i spæd babyform, og som hårdere og tykkere voksenudgave, når den har stået længere på marken. Den type spinat jeg bruger, afhænger altid af konteksten i retten.

Spinat er enestående at bruge som jævner til grønne saucer og bønneretter. Den fungerer som let kogt og blendet med hvidløg, til en fed puré. Prøv at smide pureen i en sauce Beurre blanc til din fisk eller din cassoulet med andre grønne grøntsager.

Spinat er den god som fyld i tærter med feta eller andre salte oste. Det er en meget almen grøntsag der indgår i mange af de forskellige verdenskøkkener. Fx i det indiske køkken i Palak Paneer eller i en kartoffel-stuvning. Spinatsalat med sesam og sesamolie som i Japan. En græsk spinat-samosa, hvor du vender den kogte spinat med fed ost og ruller ind i filodej, hvorefter den friteres ellers bages. Du kan også tilføje den til sidst i din Nordafrikanske Shakshuka, så spinaten ligger i lag mellem tomatsovs og de dampede æg. Eller prøv den dejlige spinat som fyld i din ravioli, smagt til med ricotta og frisk citronskal, som i Italien.

Generelt har spinaten ikke så meget smag i sig selv, husk derfor tilsmagningen. Fx masser af citronsaft og salt, efter at den er grillet, giver den nyt liv. Kog den i lang tid og vend den i bechamel med muskatnød og sort peber til dit stegte spidskål. Du kan også prøve dig med en gammel klassiker fra 80’erne: spinat og persillesuppe med østers.

Gør som skipper skræk, spis spinat og overvind din værste frygt.

Spinat tilhører amarantfamilien. Der findes også andre typer spinat fra andre plantefamilier fx træspinat, New Zealandsk spinat, isurt og rød spinat, og de fleste kan bruges på samme måde som almindelig spinat. 

Tags