image

Ingrediens

Søde kartofler

Søde kartofler er også kendt som yams eller batat. Den er karakteristisk ved sin flotte orange farve, men findes også i sorter som er gule, lilla og hvide.   
 
Søde kartofler kan tilberedes på mange måder: de kan steges, koges, bages, pureres ellers grilles. De har en god naturlig sødme, der gør den populær også i det søde køkken, og er velegnet til både desserter, tærter og kager. Den bliver fx serveret til Thanksgiving i USA med marshmallows på toppen. De kan også udskiftet med en del af melet i brød, det giver en god svampet tekstur og orange farve.  
 
Prøv den fx som pommes fritter, som friteres ad flere omgange. Jeg elsker også at bage dem i tykke stave, for herefter at rulle dem i filodej, og servere med en puré lavet på søde kartoffel smagt til med chili og hvidløg
 
Sød kartoffel går også godt som erstatning for kød i klassiske retter fx canard ala orange. Prøv at grille dem og servér dem med en orangesauce. 
 
Lav en sød kartoffelmos som garniture til dit kød eller fisk. De er også gode til suppe, hvor de nemt kan bruges som almindelige kartofler, og serveres med cremefraiche og purløg på en kold vinterdag. 
  
Søde kartofler er generelt en virkelig taknemmelig grøntsag, og alle verdenskøkkener har deres egen brug af den. Dens sødme og cremede indre gør den til en nem grøntsag at sammensætte med andre smage. Den kan tage det helt stærke og krydrede, men egner sig også godt sammen med salte sauce som soya og miso. 
  
I asien er den en stor del af street foodkulturen. Dens størrelse og nemme dyrkning, gør det til en af de mest effektive grøntsager i køkkenet, som er hurtig at ordne, og bliver flere steder i verdenen solgt billigere end ris. I Afrika er det yderst populær grøntsag at spise til morgenmad, hvor den ofte bliver bagt og serveret med peanut sauce. 
 
Den størst søde kartoffel der nogensinde har været dyrket vejede 38 kg og blev dyrket i North Carolina i 1974, det er også en af statens stoltheder og nationalgrøntsag. I visse kulturer er den søde kartoffel et symbol på lang levetid og held. 
 
Den søde kartoffel tilhører snerlefamilien.  

Tags