image

Ingrediens

Kartoffel - Solist

God som kogt

Solist er den mest udbredte sort i Danmark - af de helt tidlige kartoffelsorter. Planten bliver kun ca. 30 cm høj med hvide blomster. Den sætter ikke så mange knolde, men de kan til gengæld blive store.  

Typisk kommer de først kartofler på Fyn og Øerne i marts, med de første guldklumper til en høj pris. De er kostbare, for der er brugt meget energi i de kolde tider på opvarmning, og de er dyrket i polytuneller eller dækket ned med 2-3 lag dug og plastic. I Nordjylland starter man først med at tage dem op i starten af maj, for der er koldere nordpå.  

Kartoflerne vokser hurtigt fra dag til dag. Så de skal tages op indenfor 10 dage hvis man ønsker små nye kartofler. Formen er rund-oval, farven er lys gul. De smager jo skønt, de første små kartofler med smør og flagesalt. Solist er mest spændende fordi den er så tidlig. Ret hurtigt overtager andre knap så tidlige sorter, som har mere smag og struktur fx Anne Belle og Gloritta. 

Klassiske retter solist er god til: Brissel de jour, Farseret hvidkål, Lam i asparges, Blå foreller og Fiskefilet a la meunière. 

  • Andre retter den vil være lækker til: Dampet fisk med hvide asparges og nye kogte Solist - hertil sauce Hollandaise.                              
  • Eller grønne rå asparges i små stykker med Solist kogt dagen før, vendt med dildolie og citronsaft. Toppet op med sprød salat, strimler af glaskål og radiser.
  • Eller kogte Solist vendt i brunet smør, anrettes på sauterede spinat - på toppen et pocheret æg og kørvel.    
  • Eller kartoffelmad med nye Solist, mayo, rejer og asparges, urter på toppen og lime. 
     
    Plantefamilie: Natskyggefamilien

Tags