image

Ingrediens

Frisésalat

Frisésalat er en sjov salat, med tynde krusede blade, der nærmest ligner fimrehår. Det er en af de salater som hører til cikorierne, der alle er kendetegnede for deres bitterhed, som kan være kraftig eller bare en antydning.

Frisésalatens grønne yderblade kan være kraftigt bitre, mens de gule i midten kun er mildt bitre. Før i tiden bandt man frisésalaterne op, så solens stråler ikke kunne komme til de indre blade – det er lyset der gør bladene grønne. På den måde blev der mere af det fine gule og knap så bitre. Metoden er for tidskrævende til storproduktion, man har andre måder at dyrke dem på i dag, så det meste af salathovedet består af de gule blade. Dog ikke i Frisésalat dyrket på friland, der som regel har en stor del grønne blade, som også er lidt grove.

Traditionelt vender man bunden af salaten på hovedet, og snitter det grønne af bladene væk med en skarp kniv. Men smag gerne på de grønne blade først. Det gælder om at finde den der balance, hvor der på den ene side ikke er mere madspild end nødvendigt, men hvor det som ender i salatskålen både er til at tygge og også smager godt. Nogle af de groveste grønne blade af frisésalat, kan også kilde lidt for meget i munden til at det er rart, så er det bedre at skære dem fra.  
 
Det bitre i salaten skal man ikke være så bange for. En god fed og smagfuld dressing smører de bitre salater, som er så karakteristiske i smagen, at de ofte bliver serveret som selvstændig ret. Fx frisésalat med olie-eddikedressing, parmesanflager, ristet bacon eller croutoner med gedeost. Det kan også være blå ost eller æg. Umami er noget af det bedste at tæmme cikoriernes bitre smage med. Dressingen kan også være ovre i det sødlige med appelsinsaft og honning, som også neutraliserer det bitre en smule.  
 
Frisésalat kan give en fantastisk fylde og volumen til blandede salater, og en særlig luftig elegance. Fx til at få salater til at stå flot på tallerkenen. Den kan blandes med mange forskellige slags salater, men jeg synes den er særlig skøn at blande med nogen af de andre cikoriesalater, fx julesalat, radicchio og puntarelle, som alle har forskellige farver og strukturer.  

Tags