image

Ingrediens

Julesalat

Også kaldet endive

Julesalat er en af de mest kendte cikorier - de bitre salater. Når man kalder den endive, lægger den lidt mere op til at bruge på andre tidspunkter af året end i december. 

En skål let-bitter salat passer nu fantastisk godt til julemadens samlede fede og søde smagsbillede. Men det går ikke kun at dryppe appelsinsaft over – som jeg har fået den serveret ved lidt for mange lejligheder. Det får den bare til at hvine mod tænderne på en ikke så rar måde. Nej, der skal selvfølgelig en god dressing, grundig tilsmagning og alt det, der hører ægte cikoriekærlighed til - så bliver julesalaten hurtigt til en uundværlig ret på julebordet på linje med rødkål og brunede kartofler. Sådan gik det i min familie, da jeg for en del år siden introducerede den til julemiddagen. En fed dressing på olivenolie eller fløde, tilsmagt med gode vin- eller frugteddiker er vigtigt for succesen. Syren kan også komme fra citrussaft – alle slags kan bruges, også grape, klementin eller bergamotte. Smag gerne til med lidt stærkt fra sennep, peber, rå løg, hvidløg eller paprika. Kom gerne nødder, granatæble, avocado, æble, pære eller citrusfrugter i salaten. Glem aldrig salt - det er ikke en frugtsalat.  
 
For at gøre julesalat ekstra sprød, kan den skæres i både, eller hele blade, og lægges i isvand i ca. 15 min. Tør den godt i et viskestykke. Vent med at vende salaten med dressing, de andre ingredienser og tilsmagning, til lige inden servering, den falder hurtig sammen og mister sin sprødhed. Bland den gerne med andre cikoriesalater fx frisé, radicchio eller punterelle.    
 
Julesalat er genial når den braiseres og langtidssimrer, gerne i en god fond. Det er som om lidt af det bitre snurrer væk, og erstattes af sødme, i en balance der gør den til en lækkerbisken.  
 
Den belgiske klassiker med let-kogt julesalat, rullet i tynde skiver skinke og bagt mør i bechamelsauce med ost, er en ret der giver appetit mens man spiser.  
 
Ligesom let-kogt julesalat i skiver, vendt i hvedemel eller dobbeltpanering, stegt gylden og sprød i olie, og serveret med et dryp citronsaft og høvlet parmesan.  
En af de enkleste metoder som også fungerer, er julesalat skåret i tynde både som stadig hænger fast ved roden – stegt hårdt og hurtigt på panden i smør eller olie. Eller blancheret og vendt i en varm marinade med sauteret rød peberfrugt, tomat, hvidløg, appelsinsaft og persille eller basilikum. På disse måder kan julesalat servers både som selvstændig ret, eller som tilbehør til stegt og grillet kød og fisk 
 
Julesalatblade lægger op til at bruge dem som en fin lille spiselig ske eller skål, med alskens fede cremer og ostedip, som fingerfood eller appetizer. 
 
Julesalat dyrkes i spande i mørke. Hvis de fik lys, ville de blive mørkegrønne og meget mere bitre. I mørket bliver de sart lysegule og har en bitterhed som er til at styre.

Tags