image

Ingrediens

Gris - Hakkekød

Hakket kød er nok noget at det som oftest lander på danskernes middagsbord. Også hjemme hos os. Det skal man altså ikke skamme sig over, om man vil det eller ej, en fast del af vores madkultur. Der er jo en god grund til, for der findes nok ikke en ”råvare” med flere anvendelsesmuligheder end hakket kød. De fleste af os er vokset op med klassikere med hakket gris fx boller i karry, krebinetter, karbonader, frikadeller, farsbrød og jeg kunne blive ved.  
 
Man kan selvfølgelig lave hakket kød af de fleste dyr. Mest kendt er okse, gris og kalv. Men også lam og især maget kylling hakkekød, bliver brugt flittigt. Fælles for alle typer hakket kød er at det skal være så friskhakket som muligt. Det skal have en flot frisk ’’kødfarve’’ og dufte af frisk kød. Hvis man er i tvivl om det er frisk, så lad være med at bruge det. 
 
Personligt synes jeg hakket kød skal have en forholdsvis høj fedtprocent. Gerne over 12% endnu bedre tæt på 20%. Men det er jo en smagssag. Jeg synes at fedtfattigt hakket kød nemt bliver tørt og kedeligt, hvor i mod en høj fedtprocent giver mere saftige resultater, men nok vigtigst af alt, en meget bedre smag. 
 
Min yndlingsret - ganske klassisk - er jo frikadellen. Hakket gris – evt. i en blanding med hakket kalv. Rørt sejt med salt. Tilsat æg, sødmælk, mel og revet løg. Og ja, det skal være revet løg, ikke hakket. Stegt i masser smør og olie til de er perfekt karamelliserede. Kogte nye kartofler vendt i smør, agurkesalat og dampet spidskål med masser af krydderurter på siden. 
For mig, perfektion. 

Tags