image

Ingrediens

Græskar

En af de mest ikoniske grøntsager i køkkenet og findes flere en 100 forskellige sorter. De tilhører en af de store grøntsagsfamilier Græskarfamilien, som også indeholder agurker, squash og meloner.  

Græskar kan defineres ud fra forskellige varianter i køkkenet, men generelt kan man snakke om der er hårdt og tyndskallede græskar, hvor skallen enten kan spises eller ikke kan spises. Jeg synes personligt at skallen kan være fantastisk og kan hjælpe med at holde sammen på det bagte græskar, hvis man skærer det i store og flotte skiver. Nogen af mine absolut yndlingsgræskar er Butternutsquash, Kabotha, Musque de Provence, Turban, Blue Hubbard og Crookneck pumpkin. Smagen er ofte let nøddeagtig og sød.
 
Græskar kan bruges i både det søde og salte køkken. Er god til pureer eller supper, bagt i ovnen med masser af urter, confiteret i olie eller råsyltet. Derudover god i kager og tærter, og kan sagtens klare at blive at parret med krydderier fra alle verdensdele. Perfekt med kanel og muskat i en sød version. Tænk fx pumpkin spice latte og brug den som dessert med karamel og brune krydderier. Med chili og ingefær i en krydret suppe. Eller med friteret salvie og hvidløg bagt i ovnen.  

Det man ofte skal passe på med græskar, er at tilføje for meget væske ved tilberedningen, da nogle sorter let kan eksplodere og blive meget smattede. Vælger du at bage dem i det salte køkken er det at foretrække kun at bruge olie og bage dem tørt, da smagen dermed bliver mere intensiv. 

Det kan være sjovt for gæsten, at servere helbagt græskar med fylde af ris. Effekten af et helt græskar på bordet kan ingen diskutere - smukkere grøntsager er svær at finde. 

Græskars kerner er fantastiske som toppings på salater. Eller kogt som grød til morgenmad. Eller blandet med græskarpuré som en slags grød til din bagte græskar. Parret med appelsin og andre citrusfrugter, kan bringe græskar til nye højder. Klassisk i din ravioli med salviesmør og ristet pinjekerner. Kan også bruges i gryderetter med kokosmælk og stærke krydderier. Eller græskar dashi kogt med kombutang.  

Grøntsagen definerer for alvor efterårssæsonen komme, og bruges blandt andet som skulpturer til halloween eller bare som pynt i hjemmet. Husk de små pyntegræskar ikke er gode at spise. Er derudover en af de grøntsager der kan blive størst og veje op til flere hundrede kilo. Der afholdes blandt andet græskarkonkurrencer rundt omkring, hvor avlere bringer deres største og flotteste græskar.   

Fun fact: der produceres nu over 1.000.000 græskar i forbindelse med halloween - men husk at spise dem så de ikke kun bliver brugt til pynt.

Tags