image

Ingrediens

Kartoffel - Heiderot

God til kolde retter

Heiderot – en helt igennem lyserød kartoffel. Det er en gammel sort der stammer fra Tyskland. Den røde farve er fra plantepigmentet Anthocyanin. Farvestoffet virker bl.a. antioxidant. Planten bliver stor ca. 80 cm høj med hvide blomster. Sund og ikke særlig modtagelig for sygdomme. 

Heiderot har sæson fra juli. Når den er nyoptaget i juli-august, og man smutter skindet af og ser den stadig er rød, er det lidt overraskende og interessant. Den er oval i faconen og kan blive stor som en bagekartoffel, mens nogle vil være helt små. Den hører til den knap så faste kartoffeltype, dog uden at være melet. Den er meget lig sorten Allouette. Den er rigtig god som kogt og kold i salater. Som brasede kartoffel vinder den voldsom, smagen udvikler sig meget positivt.

Hvor kan den bruges i klassiske retter: Lam i asparges, Svinekotelet Piquante, Svinekotelet Robert, Irish Stew, Fiskefilet Florentine og Fiskefilet Murat.    

Hvad man ellers kan anvende den til:

  • Kartoffelmad – kogt 1-2 dage forinden med skræl, og derpå piller, bibeholder den mest af sin smukke farve. Anrettet med rødbede-mayo og toppet med rød Mizuna, frilandskarse eller rucola og syltet rødløg.
  • Eller kogt Heiderot braiseret i olie/smør, toppet med stegt savoykål og røget knoldselleri, og feta tilsmagt med miso.

Latinsk navn: Solanum Tuberosum

Plantefamilie: Natskyggefamilien.

Tags