Ingrediens

Tomatillo

Tomatillo er et lille fast bær kendt fra det mexicanske køkken. Den ligner lidt et ananaskirsebær, tæt pakket i små tynde blade, der skal fjernes før den tages i brug. Bærret har sin oprindelse i Mexico og kan spores tilbage til 800 fvt. Den blev flittigt dyrket af Aztekerne og har været en fast del af den sydamerikanske cuisine lige siden. Den betegnes nogle gange som tomatens mexicanske fætter. Navnet Tomatillo betyder faktisk ’’lille tomat’’, det er dog ikke en tomat, men kommer fra samme plantefamilie natskyggefamilien.   
 
Tomatillo er en fast bestanddel af den populære mexicanske sauce ‘salsa verde’, hvor den enten bruges rå eller branket hårdt over åben ild, inden den bliver mixet med grønne urter og olie. Derudover er tomatillo god i sammenkogte retter, i salater, karryer, wokretter, marmelader, desserter og som sylt. 
  
Prøv fx at grille tomatillo over åben ild, til de er helt sorte, for derefter at mixe dem med friskskåret løg, koriander, chili og hvidløg og brug som en frisk sauce til andre grillede grøntsager eller kød. Du kan også prøve at komme dem i guacamole, for at tilføre ekstra syre og frisk smag.  
 
Du kan blende dem med limesaft og koriander og bruge som marinade til din rå fisk. Den høje syre vil tilberede fisken og du har en fantastisk ceviche. 
 
Tomatillo indeholder en høj mængde pektin (plantefiber), der også gør dem velegnede til marmelader og marinader, som tykner naturligt pga pektinen. Man skal ikke plukke tomatillo, de falder selv af planten når de er fuldmodne.   
 
Der er stor forskel på hvornår du høster tomatillo i forhold til hvad du skal bruge den til. Høster du den tidligt er den fast og syrlig. Senere høstede tomatillo har mere sødme. De har en utrolig lang holdbarhed og modner videre, så længe du ikke piller de yderste blade af. Den kan også fryses og er altid en god ingrediens at have i baghånden.  
 
Tomatillo bliver typisk dyrket i Guatemala og Mexico og importeret til resten af verdenen. Tomatilloen bliver dyrket i mindre skala på små gårde, i drivhuse og hjemmehaver. Flere danske avlere er også begyndt at dyrke tomatillo. Der findes flere forskellige arter af tomatillo, blandt andet Gigante, Green husk, Mexican, Pineapple, Purple de milpa, Rio grande verde og Yellow.  

Tags