image

Ingrediens

Hvidkål

Hvidkål er en god og tæt og solid kål. Og kan også i sommertiden købes som sommerhvidkål – bladene er her er let grønne og kålen mere løs og sprød, end det solide hvidkål, du kender senere på sæsonen.  
 
Kål er billigt, godt og mættende – og derfor ser du kål i 100 varianter hvis du læser i ældre danske kogebøger. Det er en kunst i sig selv at få kål til at smage skønt. Faktisk viser det en del om kokkens evner at få skøn smag i kålretterne. Det gælder selvfølgelig alle retter – men kål skal gerne have en god spand ekstra opmærksomhed til at få folk til at elske at spise kål.  
Blandt de klassiske retter finder du surkål, kåldolmere, farseret hvidkål, stuvet hvidkål tilsmagt med muskatnød eller den bedste coleslaw.   

Et helt hvidkål rækker langt - så giv dig selv nogle kåludforinger med at finde nye smage og tilberedningsmetoder. Retterne er uendelige, tænk fx på indisk mad med kål, kål i korma-karry og lynstegt karrykål. Eller en skøn koreansk kimchi. I wokretter, i sprøde forårsruller.  

En masse skønne salater kan kombineres med hvidkål og andet grønt. fx kålsalat med goma-dressing, chili og urter eller i en cremet flødedressing med sennep og persille. Som vegetar har du måske prøvet en kålbøf, som også kan bruges i mange andre sammenhænge. Den består i alt sin enkelthed af en halv eller en hel skive kål som placeres på bageplade med bagepapir – pensles med en krydret olie og drysses med lidt parmesan, lidt rasp, og frisk oregano eller timian. Ind i ovnen og bage mør og skøn. Den kunne også være penslet med harisa-marianade eller miso, og bagt til den er sprød i kanten, mør, mørk og yderst smagfuld.  

Hvidkål har sæson fra juli til marts.  

Hvidkål tilhører korsblomstfamilien.  

Tags